Νέες κυρώσεις που αποσκοπούν «να στερήσουν τη Ρωσία από τεχνολογίες, βιομηχανικό εξοπλισμό και υπηρεσίες που υποστηρίζουν την πολεμική επιχείρησή της» αποφάσισαν την Παρασκευή οι ηγέτες των χωρών του G7 στη Σύνοδο Κορυφής στη Χιροσίμα, στην Ιαπωνία.
Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να κάνουν ένα κοινό μέτωπο «εναντίον του παράνομου, αδικαιολόγητου και απρόκλητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών «απαραίτητων για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης» καθώς και τη στόχευση οντοτήτων που κατηγορούνται ότι διοχετεύουν υλικό προς το μέτωπο για λογαριασμό της Μόσχας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι ΗΠΑ είχαν δώσει τον τόνο ανακοινώνοντας νωρίτερα νέο μπαράζ κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε «22 άτομα και 104 οντότητες, με σημεία επαφής σε περισσότερες από 20 χώρες ή δικαιοδοσίες». Το δε υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε πάνω από 200 οντότητες, άτομα, πλοία και αεροσκάφη.
Η Βρετανία ακολούθησε ανακοινώνοντας νέα μέτρα που θέτουν στο στόχαστρο τον ρωσικό μεταλλευτικό τομέα, π.χ. τη βιομηχανία διαμαντιών, που αποφέρει κάθε χρόνο πολλά δισ. δολάρια στη Ρωσία.
Η ΕΕ «θα περιορίσει το εμπόριο ρωσικών διαμαντιών» στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, δήλωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.
Στην ανακοίνωσή του το G7 δεσμεύτηκε επίσης να «περιορίσει το εμπόριο και τη χρήση διαμαντιών που εξορύσσονται, υφίστανται επεξεργασία ή εμφανίζονται στη Ρωσία», κυρίως καταφεύγοντας σε τεχνολογίες εντοπισμού.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις της Δύσης ενισχύουν την ενότητα της ρωσικής κοινωνίας.
Παράλληλα, με στόχο «να λογοδοτήσει η Ρωσία» και προετοιμάζοντας την «επόμενη μέρα» της αντιπαράθεσης ακόμη και μετά τον «τερματισμό» του πολέμου, οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέγραψαν δήλωση για τη δημιουργία του «Μητρώου Καταστροφών», ενός μηχανισμού που «θα διασφαλίζει την καταβολή πλήρους αποζημίωσης στην Ουκρανία ιδίως σε βάρος των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο».
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το κόστος της αποκατάστασης υπολογίζεται στα 411 δισ. δολάρια. Τα κεφάλαια της Τράπεζας της Ρωσίας που έχουν «παγώσει» από τις ευρωατλαντικές κυρώσεις σε όλο τον κόσμο υπολογίζονται σε πάνω από 300 δισ. δολάρια, ενώ έχουν προχωρήσει και δεσμεύσεις κεφαλαίων Ρώσων μεγαλοκαπιταλιστών.