Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η υιοθέτηση νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία και η αποστολή επιπλέον όπλων στην Ουκρανία αποφασίστηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τη συμμετοχή πολλών ηγετών χωρών του ευρωατλαντικού άξονα, καθώς η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται.

«Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», σημείωσε σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην τηλεδιάσκεψη αυτήν συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, οι πρόεδροι της Ρουμανίας και της Πολωνίας και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Παρόντες ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην ανακοίνωσή του ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό «να πληρώσει η Μόσχα βαρύ τίμημα» για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, «επαναβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση» περί διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, με τη μείωση της εξάρτησης των χωρών από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι Δυτικοί σύμμαχοι αποφάσισαν «να ενισχύσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία», κυρίως υιοθετώντας «νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εάν επιμείνει στον πόλεμο». Συμφώνησαν επίσης ότι «είναι αναγκαίο να πειστούν οι εταίροι μας, των χωρών εκείνων που δεν μετέχουν στην G7 και την ΕΕ, ότι αυτή η κρίση απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και δεν πρόκειται απλώς για μια περιφερειακή κρίση που δεν ενδιαφέρει παρά μόνο τους Δυτικούς».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...