Νέες μεθόδους καταστολής προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Φώτο Αρχείου / Καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων στη συγκέντρωση του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο / Πηγή: Eurokinissi

Για το νέο επιχειρησιακό δόγμα που αφορά στις διαδηλώσεις, το οποίο θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Είπε πως η χρήση καμερών για την καταγραφή πορειών και συγκεντρώσεων από αστυνομικούς έχει λάβει την έγκριση από το ΣΤΕ και την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα, όπως δήλωσε, πριν ξεκινήσει η βιντεοσκόπηση θα ενημερώνονται οι πολίτες, ενώ το υλικό θα διατηρείται τα αρχεία, «ανάλογα με την σοβαρότητα της υπόθεσης».

Αστυνομία -Καταστολή - Ματ στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας 6/12/2020 - Βιντεοσκόπηση - συλλογή στοιχείων από την αστυνομία
Φώτο Αρχείου / Αστυνομία -Καταστολή – Ματ στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας 6/12/2020 – Βιντεοσκόπηση – συλλογή στοιχείων από την αστυνομία / Πηγή: Eurokinissi

Αναφέρθηκε στην ομάδα «Οδός» που θεωρείται από την κυβέρνηση ως… ήπιας αστυνόμευσης, την ώρα που ο «πέλεκυς» του νόμου για τις διαδηλώσεις είναι βαρύς.Πέρα από τα ΜΕΤ και η ομάδα αυτή θα ασχολείται με τις συγκεντρώσεις, ενώ προανήγγειλε αλλαγές στη χρήση των χημικών και την προτίμηση … ηπιότερων μέσων για τη διάλυση των συγκεντρώσεων, μεταξύ των οποίων η χρήση νερού από τα υδροβόλα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. «Θέλουμε να αλλάξουμε ούτως ώστε να μπορούν να διαδηλώνουν οι άνθρωποι, να μην καταλαμβάνουν τους δρόμους οι λίγοι, θα πηγαίνουν στο πεζοδρόμιο οι μικρές συγκεντρώσεις, οι λίγο μεγαλύτερες στο ένα ρεύμα για να μη διακόπτεται η κοινωνική και οικονομική ζωή των υπόλοιπων», ισχυρίστηκε ο υπουργός δημόσιας τάξης.

Καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων στη συγκέντρωση του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο / Πηγή: Eurokinissi

Σε ερώτηση αν αυτά σημαίνουν ότι «θα τελειώσουν τα χημικά τη νέα χρονιά», ο Μ. Χρυσοχοϊδης δεν άφησε κανένα περιθώριο. «Όχι είναι υπερβολή να το πω αυτό, αλλά δεν θα χρησιμοποιούνται για ψύλλου πήδημα, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή» είπε. Με άλλα λόγια θα τα χρησιμοποιούν σε διαδηλώσεις του λαϊκού κινήματος, οι οποίες βέβαια δεν γίνονται, για «ψύλλου πήδημα».

Για τις κάμερες των ΜΑΤ, οι οποίες ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί, ο υπουργός είπε ότι «θα είναι σε κοντάρι» που «θα κρατάει ένας αστυνομικός ο οποίος θα κάνει αυτή τη δουλειά και μόνο». Προσθέτοντας ότι «θα ανακοινώνεται εκείνη την ώρα στους διαδηλώνοντες ότι αρχίζει η βιντεοσκόπηση και αυτό το υλικό θα πηγαίνει σε μια ψηφιακή αποθήκη. Το υλικό θα χρησιμοποιείται με εντολή του εισαγγελέα όταν πρόκειται να προκύψει μια δικογραφία. Έχουμε πάρει το ΟΚ από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων». Δηλαδή, ξύλο μετά βιντεοσκόπησης και κανονικό και επίσημο φακέλωμα!

Καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων στη συγκέντρωση του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο / Πηγή: Eurokinissi

Για την καταστολή στα πανεπιστήμια Μ. Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε πως δημιουργείται «ένα ήπιας μορφής σώμα». «Συνεργάζομαι άψογα με την κ. Κεραμέως και πρέπει να σας πω ότι έχουμε καταλήξει να φτιάξουμε ένα ήπιας μορφής σώμα, ομάδα στα πανεπιστήμια. Έχουμε επιλέξει και τη στολή. Θα προσλάβουμε προσωπικό το οποίο πλέον θα εγκατασταθεί σε κάποιους πανεπιστημιακούς χώρους για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα εγκληματικότητας, τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια των κτηρίων και των υποδομών. Θα ψηφιστεί ο νόμος, υποθέτω μέσα στο Γενάρη και θα το υποστηρίξουμε όλοι», κατέληξε.

Δείτε ακόμα...