Νέες παρεμβάσεις που ζεσταίνουν την πλάτη της Άγκυρας

«Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών». Με αυτή την εύγλωττη απάντηση σε ερώτηση του ΑΠΕ για τη Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αλλά και καλώντας «όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε χτες λίγο ακόμη αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας. Αλλά και στα ιμπεριαλιστικά παζάρια που «τρέχουν» με φόντο τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, αφού, όπως επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος δείχνοντας τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, «η μακροχρόνια πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια». Στο πλαίσιο αυτό παρέπεμψε και στον «οδικό χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη» (LPDF) και τις διατάξεις του για «να μην εξετάζει (σ.σ. η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά) νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», πριν καταλήξουν οι συνολικότερες «διευθετήσεις» στην περιοχή.

Χτες άλλωστε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δυο υπουργοί συζήτησαν τη συμφωνία για τα σιτηρά και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετέφερε τις ευχαριστίες του για την επαναλειτουργία του διαδρόμου σιτηρών ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Τουρκίας, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο εκσυγχρονισμός των F-16.

Στο μεταξύ, ενδεικτική των παζαριών που «τρέχουν» είναι και η τοποθέτηση του εκπροσώπου για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), για τη θητεία της οποίας πρόσφατα το ψευδοκράτος αξίωσε να εγκρίνει χωριστή συμφωνία.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι «η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) διαδραματίζει κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο και είναι ζωτικής σημασίας να είναι σε θέση να εκπληρώσει την αποστολή της σε ολόκληρο το νησί», χωρίς ωστόσο αναφορά πως μόνη αρμόδια (ως διεθνώς αναγνωρισμένη) αρχή για σχετικές συμφωνίες με τον ΟΗΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι οι κατοχικές αρχές. Παράλληλα επανέλαβε τη γνωστή καραμέλα περί υποστήριξης «συνολικής διευθέτησης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», προσθέτοντας από κοντά και τη διευκρίνιση «με πολιτική ισότητα η οποία θα ωφελούσε όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή», νομιμοποιώντας μια ορολογία που καθιερώνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο παλιών και νέων διχοτομικών σχεδίων για την Κύπρο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...