Νέες προβλέψεις για εκδήλωση κρίσης στη Γερμανία

Βιομηχανική μονάδα «Uniper», μεγαλύτερης εταιρείας εισαγωγής φυσικού αερίου της Γερμανίας
Φώτο Αρχείου / Βιομηχανική μονάδα «Uniper», μεγαλύτερης εταιρείας εισαγωγής φυσικού αερίου της Γερμανίας

Νέες εκτιμήσεις και προβλέψεις αστικών επιτελείων για την εκδήλωση ύφεσης στις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης προστίθενται καθημερινά.

Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο Ifo αντιστρέφει τις εκτιμήσεις του για το 2023, προβλέποντας πλέον ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3%, αντί της προηγούμενης εκτίμησής του για ανάπτυξη 3,7%, λόγω των παραπέρα περικοπών στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου το καλοκαίρι και των δραστικών αυξήσεων στις τιμές που ακολούθησαν. Παράλληλα, αναθεωρεί τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό το 2023 αυξάνοντάς τον κατά 6%, με εκτίμηση στο 9,3%. Ειδικότερα για το πρώτο τρίμηνο του 2023 το Ινστιτούτο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει περίπου στο 11%.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, το Ifo αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη από το 2,5% στο 1,6%, ενώ για τον πληθωρισμό στο 8,1% από το 6,8%.

Αποτυπώνοντας το τεράστιο χτύπημα στο εισόδημα των εργαζομένων, ο επικεφαλής των οικονομικών προβλέψεων του Ifo, Timo Wollmershaeuser, τόνισε ότι «η απώλεια αγοραστικής δύναμης, όπως μετράται από τη μείωση των πραγματικών κατά κεφαλήν μισθών φέτος και στο επόμενο έτος κατά 3% ετησίως, είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά μετά το 1970, όταν εισήχθη το τρέχον σύστημα εθνικών λογαριασμών».

Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν οι «προειδοποιήσεις» για αυξημένο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού (υψηλός πληθωρισμός, στασιμότητα στους ρυθμούς ανάπτυξης) από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Φλ. Τόνκαρ.

Επικαλούμενος την εκτόξευση της ακρίβειας, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη «συμφόρηση» σε τμήματα της παραγωγής – ζητήματα όλα που προϋπήρχαν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – ο Τόνκαρ επισήμανε πως οι προβλέψεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν «αισθητά προς τα κάτω τους τελευταίους μήνες, ενώ οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό συνεχώς αναθεωρούνται προς τα πάνω (…) Σε αυτό το περιβάλλον υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού».

Προανήγγειλε δε επιστροφή σε «αυστηρότερη» δημοσιονομική πολιτική το 2023: «Συμμορφωνόμαστε με το φρένο στο χρέος, δαπανώντας λιγότερα. Για παράδειγμα, οι δαπάνες για τον πόλεμο και για την κρίση θα μειωθούν το επόμενο έτος».

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, η οικονομία αναπτύχθηκε με ακόμα χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλη. Συγκεκριμένα, κατέγραψε οριακή άνοδο μόλις 0,2% σε σχέση με τον Ιούνη, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 0,4% σε μηνιαία βάση.

Τον προηγούμενο μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε ότι η Βρετανία θα περιέλθει σε ύφεση στο τέλος του 2022 και δεν θα βγει από αυτή μέχρι τις αρχές του 2024.

Δείτε ακόμα...