Νέες πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από το Στενό της Ταϊβάν ανεβάζουν την ένταση

Ταϊβάν - ΗΠΑ / Σημαίες - χάρτης
Φώτο Αρχείου / Ταϊβάν – ΗΠΑ / Πηγή: TWITTER

Την οργισμένη αντίδραση της Κίνας προκάλεσε η πτήση ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, πάνω από το Στενό της Ταϊβάν χθες τη Δευτέρα, σε μία ενέργεια που εντείνει παραπέρα την ένταση στην ευρύτερη περιοχή του Ινδοειρηνικού, που αποτελεί σημείο θερμής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις που ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο 7ος στόλος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η πτήση του αεροσκάφους «P-8A Poseidon» πάνω από τη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν διεξήχθη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αποδεικνύοντας «τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό». Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «πετούν, να πλέουν και να επιχειρούν οπουδήποτε το επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Στενού της Ταϊβάν».

Από την άλλη πλευρά, ο Σι Γι, εκπρόσωπος της Διοίκησης του Ανατολικού Θεάτρου του κινεζικού στρατού (PLA), κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι με τη συγκεκριμένη πτήση πυροδότησε εντάσεις. Η πτήση των ΗΠΑ «διατάραξε σκόπιμα την περιφερειακή κατάσταση και έθεσε σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», δήλωσε ο Σι στον αγγλόφωνο ιστότοπο του PLA.

Ταυτόχρονα, κινεζικά ΜΜΕ, όπως η «Global Times», έγραψε ότι η πτήση του ανθυποβρυχιακού – αναγνωριστικού αεροσκάφους του Ναυτικού των ΗΠΑ ήταν «απλώς μια ακόμη πρόκληση που στόχευε να προκαλέσει προβλήματα».

Να σημειωθεί ότι η πτήση του P-8A ήταν η δεύτερη, σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Την Παρασκευή, ένα αμερικανικό «Poseidon» αναχαιτίστηκε από ένα μαχητικό αεροσκάφος της PLA πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κοντά στα νησιά Πάρασελ, μια αλυσίδα αμφισβητούμενων κοραλλιογενών ατόλων όπου το Πεκίνο έχει κατασκευάσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σε μια σχετική εξέλιξη τη Δευτέρα, ο στρατηγός υπεύθυνος του αμερικανικού στρατού στον Ειρηνικό είπε ότι ο PLA βρίσκεται σε μια «ιστορική τροχιά» καθώς συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις του.

«Ο στρατιωτικός βραχίονας που έχουν δημιουργήσει, είναι εξαιρετικός», είπε ο στρατηγός Τσαρλς Φλιν σε εκδήλωση του American Enterprise Institute.

«Κάνουν πρόβες, εξασκούνται, πειραματίζονται και προετοιμάζουν αυτές τις δυνάμεις για κάτι», είπε ο Φλιν. «Αλλά δεν δημιουργείς τέτοιο οπλοστάσιο για να αμύνεσαι και να προστατεύεις. Μάλλον το χτίζεις για άλλους σκοπούς».

Στην ίδια εκδήλωση, η γγ του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Κριστίν Γουόρμουθ είπε πως, παρότι δεν πιστεύει ότι επίκειται αμφίβια εισβολή του PLA στην Ταϊβάν, «πρέπει προφανώς να προετοιμαστούμε… να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

«Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε αυτόν τον πόλεμο είναι να δείξουμε (στην Κίνα) και στις χώρες της περιοχής ότι μπορούμε πραγματικά να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε.

Πηγή: CNN, «Global Times»

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...