Νέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε υποδομές ολόκληρης της Ουκρανίας – Εκτός λειτουργίας δύο πυρηνικά εργοστάσια

Νέα πυραυλικά πλήγματα εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας το Κίεβο, και άλλες μεγάλες πόλεις, με στόχο ενεργειακές και άλλες υποδομές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης της ουκρανικής πρωτεύουσας, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι ακόμη τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ από τα ρωσικά πλήγματα διεκόπη η παροχή νερού και ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη την περιοχή του Κιέβου.

Ολόκληρη η περιοχή του Κιέβου βρίσκεται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο κρίσιμες υποδομές, δήλωσε ο Ολεξίι Κουλέμπα, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης. Επίσης η παροχή νερού διεκόπη σήμερα στο Κίεβο μετά τα νέα ρωσικά πλήγματα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

«Λόγω των βομβαρδισμών, η παροχή νερού έχει διακοπεί σε όλο το Κίεβο. Ειδικοί (…) εργάζονται για να αποκαταστήσουν την παροχή το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Κλίτσκο στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να κάνουν προμήθειες νερού.

Μονάδες του πυρηνικού σταθμού Πιβντενουκραϊνσκ στη νότια Ουκρανία διέκοψαν τη λειτουργία τους, λόγω απώλειας ισχύος από το ρωσικό μπαράζ, ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom. Εξαιτίας των ρωσικών πληγμάτων μονάδες του πυρηνικού σταθμού Χμελνίτσκι στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας αποσυνδέθηκαν επίσης από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Σέρχι Χαμάλι.Τμήματα αυτής της περιοχής έχουν επίσης αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης και βρίσκονται χωρίς παροχή νερού, δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με ουκρανικές αναφορές, χωρίς ρεύμα είναι ολόκληρη η πόλη Λβίβ και τα περίχωρά της στα δυτικά της χώρας, μετά από εκρήξεις που σημειώθηκαν. Σφοδρό βομβαρδισμό αναφέρει και ο δήμαρχος του Μικολάγιεβ στα νότια της χώρας 

Οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν διακοπές στην αναχώρηση των τρένων ενώ η εταιρεία χρησιμοποιεί εφεδρικές ατμομηχανές ντίζελ για τις μεταφορές. Εκρήξεις καταγράφηκαν επίσης στην περιοχή Ladyzhyn και στην περιοχή Vinnytsia όπου βρίσκεται ο θερμοηλεκτρικός σταθμός.

Στην Οδησσό, μετά τα χτυπήματα, όλα τα αντλιοστάσια και οι εφεδρικές γραμμές υδροδότησης απενεργοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή νερού. Επιπλέον, η περιοχή Kirovograd έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται στο Χάρκοβο και στην γύρω περιοχή.

Οι αρχές της Μολδαβίας ανακοίνωσαν επίσης διακοπές ρεύματος στο Κισινάου και σε άλλες περιοχές, παρόμοια κατάσταση παρατηρείται στην Υπερδνειστερία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Ria Novosti

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...