Νέες στρατιωτικές ασκήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Πολυεθνική διακλαδική άσκηση "Νέμεσις 2021"

Σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων έγινε χτες η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Νέμεσις 2021», στα ανοιχτά της Κύπρου, με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισραήλ, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Αιγύπτου και ΗΠΑ.

Η άσκηση περιλάμβανε αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, τρομοκρατικής ενέργειας, διάσωση ναυαγών και ζητήματα περιβαλλοντικών καταστροφών και ήταν μία μόνο από τις πολλές που το τελευταίο διάστημα γίνονται στην περιοχή, με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών (και) για την ενέργεια.

Η «Nέμεσις 2021» έγινε συγκεκριμένα στα θαλάσσια τεμάχια 1, 2, 8 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χ. Πετρίδης μίλησε για «οφέλη» αλλά και «ευθύνες» που συνοδεύουν την «αξιοποίηση της ΑΟΖ μας» και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό «επιδιώκουμε ενεργά τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων μερών, φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, όπως η συγκεκριμένη άσκηση».

Η δε υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, ενόψει και της επανέναρξης των ερευνών ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι «η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά αποτελούν μεγάλο μέρος των κοινών μας προσπαθειών για την αποτελεσματική και ασφαλή αξιοποίηση των πηγών υδρογονανθράκων της Κύπρου».

Στο μεταξύ, νέα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας ξεκίνησε και η Τουρκία, με τον κωδικό «Ανατολική Μεσόγειος 2021», που θα ολοκληρωθούν στις 12 Νοέμβρη (από 1/11).

Οπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο αντισυνταγματάρχης Τσουνεΐτ Ταλαϊμάν, η άσκηση αφορά την εξέταση μεθόδων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και διεξάγεται με τη συμμετοχή 35 πλοίων και δύναμης συνολικά 5.000 ατόμων, που προέρχονται από 10 χώρες. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στους στόχους της άσκησης περιλαμβάνεται και η παρατήρηση της ετοιμότητας της Ειδικής Μονάδας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που – όπως μετέδωσε και η «Σαμπάχ» – πρόκειται να αναλάβει σημαντικές αποστολές στο πλαίσιο της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force – NRF) μέσα στο 2023 και το 2028.

Ο Ταλαϊμάν πρόσθεσε ότι στην άσκηση συμμετέχουν και 11 παρατηρητές από Μπαχρέιν, Ιράκ, Ιορδανία, Λιβύη, Νιγηρία, Πακιστάν, Ομάν και Ουκρανία, ενώ ξεχωρίζοντας ειδικά το τριήμερο 3-6 Νοέμβρη είπε ότι τα γυμνάσια εστιάζουν στην εκπαιδευτική ετοιμότητα υποβρυχιακών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων θαλάσσιου ελέγχου κ.λπ.

Δείτε ακόμα...