Νέο άλμα του πληθωρισμού – Στο 9,4% τον Απρίλη στην Ελλάδα

Οικονομία-χρήμα

Νέο άλμα, αυτή τη φορά στο 9,4% έκανε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Απρίλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που αποτυπώνουν το σαρωτικό κύμα ακρίβειας που καταπίνει το λαϊκό εισόδημα προκαλώντας οικονομική ασφυξία σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και μικρούς επαγγελματίες που αδυνατούν να βγάλουν το μήνα!

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έκανε άλμα στο 9,4% τον Απρίλιο, από 8% τον Μάρτιο και 7,2% τον Φεβρουάριο. Η χώρας μας βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωζώνης μετά την Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία που τον Απρίλη είχαν πληθωρισμό πάνω από 10%.

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός έφτασε το 7,5% τον Απρίλη.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός και διαμορφώθηκε στο 7,8% και είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών, στην Ισπανία ο πληθωρισμός είναι στο 8,3%, και στη Γαλλία ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έφτασε σε νέα ύψη ρεκόρ, στο 5,4%.

Συνεχίζονται οι αυξήσεις των τιμών της Ενέργειας σε επίπεδο Ευρωζώνης και οι αυξήσεις αυτές προκαλούν σημαντικές ανατιμήσεις σχεδόν σε όλα τα προϊόντα.

Στο 38% έφτασε η άνοδος τιμών στην ενέργεια τον Απρίλη έναντι 44,4% τον Μάρτη και 32% τον Φλεβάρη. Κατά 3,8% ήταν στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας, έναντι 3,4% τον Μάρτη και 3,1% τον Φλεβάρη. Η άνοδος στα μη τυποποιημένα τρόφιμα ήταν 9,2% από 7,8% τον Μάρτη και 6,2% τον Φλεβάρη.

Σε νέα πρόβλεψη για τον μέσο πληθωρισμό του 2022 οδηγείται η κυβέρνηση καθως σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε «σας προϊδεάζω ότι οι εκτιμήσεις του υπουργείου είναι για μέσο πληθωρισμό που πιθανόν να υπερβεί και το 5,5% το 2022. Άρα μια παγκόσμια τάση αύξησης του πληθωρισμού επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...