Νέο Δελχί: Συνομιλίες για στρατιωτική συνεργασία Ινδίας – Ρωσίας

Από την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Ινδία / Πηγή; Twitter

Συνομιλίες είχε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ινδό ομόλογό του, Σ. Τζαϊσανκάρ, στο Νέο Δελχί, για διεθνή θέματα, όπως η συνεργασία Ρωσίας – Ινδίας στον ΟΗΕ, στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, στο BRICS και στο σχήμα RIC (Ρωσία, Ινδία, Κίνα), αλλά και οι σχέσεις με την Κίνα, η κατάσταση στο Αφγανιστάν κ.ά. Χτες ο Λαβρόφ αναχώρησε για το Πακιστάν, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη.

Ο Λαβρόφ κρατώντας τις ‘ισορροπίες΄στο πλαίσιο της οξυμένης διαπάλης μεταξύ Κίνας και Ινδίας στην περιοχή, δήλωσε ότι η Ρωσία αναμένει από την Ινδία και την Κίνα να βρουν «αμοιβαία αποδεκτούς πολιτικούς και διπλωματικούς τρόπους» για να εξαλείψουν τις διαφορές τους το συντομότερο.

«Συζητήσαμε τις προοπτικές αμυντικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της από κοινού παραγωγής προηγμένων όπλων στην Ινδία», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία παραμένει ο κύριος εταίρος της Ινδίας στην αμυντική συνεργασία. «Είμαστε η μόνη χώρα που παρέχει στην Ινδία προηγμένες τεχνολογίες άμυνας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προσπάθειες για ενίσχυση της ρωσο-ινδικής αμυντικής συνεργασίας συμβαδίζουν με τα εθνικά συμφέροντα και των δύο χωρών», ανέφερε.

Ενώ τόνισε ότι η Ρωσία σέβεται το δικαίωμα της Ινδίας να διαφοροποιήσει τους δεσμούς της, αναφερόμενος έμμεσα στις σχέσεις Ινδίας – ΗΠΑ, όπως εκφράστηκαν και με την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας.

Σε σχετική ερώτηση στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Λαβρόφ είπε πως οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά οι δύο χώρες «δεν επιδιώκουν τη δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας». «Υπήρξαν εικασίες σχετικά με την προώθηση ενός αντίστοιχου ΝΑΤΟ της Μέσης Ανατολής. Πρόσφατα ορισμένοι έκαναν λόγο για ένα “Ασιατικό ΝΑΤΟ”», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως Ρωσία και Ινδία συμφωνούν ότι «αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό. Θα θέλαμε η συνεργασία να είναι περιεκτική και υπέρ κάποιου, και όχι εναντίον κάποιου».

Παράλληλα δήλωσε, ότι η Ινδία πρέπει «αναμφίβολα» να είναι μέρος των διεθνών προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο Αφγανιστάν.

Από τη μεριά του ο Ινδός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη διμερή συνεργασία «ενεργητική» και «με μεγάλο μέλλον», ειδικά στον «διαστημικό, πυρηνικό και αμυντικό τομέα». Μεταξύ άλλων ξεχώρισε τη συζήτηση για τον Ινδο-Ειρηνικό, σημειώνοντας ότι «οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν τη συνεργασία των χωρών με νέους και διάφορους τρόπους», ενώ πρόσθεσε ότι το Νέο Δελχί «είναι σθεναρά αφοσιωμένο στον κεντρικό ρόλο που έχει η ASEAN» (Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...