Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής από τη Μόσχα

Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής, βασισμένο και επίσημα στην έννοια του λεγόμενου «ρωσικού κόσμου» και στην «ανθρωπιστική βοήθεια» της Μόσχας, εξέδωσε προχθές η ρωσική κυβέρνηση, ενώ χθες ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ενέκρινε το σχετικό διάταγμα.

Ο «ρωσικός κόσμος» που επισημοποιείται με το εν λόγω διάταγμα είναι μία από τις βασικές κατευθύνσεις της σημερινής εξωτερικής πολιτικής του ρωσικού αστικού κράτους και αξιοποιείται για επεμβάσεις στο εξωτερικό προς «υποστήριξη» του ρωσόφωνου πληθυσμού.

Το δόγμα «ανθρωπιστικής πολιτικής», που περιγράφεται σε 31 σελίδες, δημοσιεύτηκε ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία με πρόσχημα την προστασία των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας (Ντονμπάς) έχει εισέλθει πλέον στον έβδομο μήνα, και αναφέρει ότι η Ρωσία πρέπει να προστατεύει και να προωθεί τις παραδόσεις και τα ιδανικά του «ρωσικού κόσμου».

Ο «ρωσικός κόσμος» νοείται ως αναφορά σε περιοχές που κατοικούνται από άτομα τα οποία είναι ρωσικής εθνικότητας, μιλούν Ρωσικά ή συνδέονται με τη ρωσική κουλτούρα. Αυτό περιλαμβάνει την ίδια τη Ρωσία και εκτείνεται σε μέρη όπως το βόρειο Καζακστάν, η Λευκορωσία, οι περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, η περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία στη Γεωργία, χώρες της Βαλτικής, καθώς και η Σερβία και το Ισραήλ.

Πρόκειται για μια στρατηγική που δικαιολογεί την κατάληψη ουκρανικών εδαφών από τον ρωσικό στρατό, όπως και την υποστήριξη προς τις αποσχισθείσες φιλορωσικές περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει υποστήριξη στους συμπατριώτες της που ζουν στο εξωτερικό όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, τη διασφάλιση των συμφερόντων τους και τη διατήρηση της ρωσικής πολιτισμικής τους ταυτότητας», αναφέρεται.

Σημειώνεται επίσης ότι οι δεσμοί της Ρωσίας με τους ρωσόφωνους πληθυσμούς στο εξωτερικό ενίσχυσαν την εικόνα της στη διεθνή σκηνή ως «μιας δημοκρατικής χώρας που αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου»…

Η καπιταλιστική Ρωσία, καθώς εξελίσσεται σε έναν σημαντικό «παίκτη» στον παγκόσμιο ανταγωνισμό ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, επιδιώκει να διατηρήσει και να αυξήσει τη γεωπολιτική της επιρροή στον πρώην σοβιετικό χώρο, από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Κεντρική Ασία και τον Νότιο Καύκασο.

Το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής προβλέπει ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τα σλαβικά έθνη, την Κίνα και την Ινδία, καθώς και να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Αναφέρει επίσης ότι η Μόσχα θα πρέπει να εμβαθύνει περαιτέρω τους δεσμούς της με την Αμπχαζία και την Οσετία, αποσχισθείσες επαρχίες της Γεωργίας τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητες μετά τον πόλεμο του 2008, καθώς και με τις αυτοανακηρυχθείσες ανεξάρτητες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...