«Νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: Εντείνει την καταστολή και τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα

Συνάντηση ενημέρωσης των κομμάτων για το «Νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου» που είναι σε διαπραγμάτευση, διοργάνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο αρμόδιος υπουργός Ν. Μηταράκης. Το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από τη βουλευτή Μαρία Κομνηνάκα και τον Μάκη Μακρή, υπεύθυνο της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό.

Στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε για το νέο σύμφωνο ότι όλο το σκεπτικό του αναπτύσσεται στη διαχείριση των συνεπειών των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών. Αφήνεται έξω από το κάδρο η μεγάλη ευθύνη που έχουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή που δημιουργούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα.

Υπογράμμισε ακόμα ότι «η διαχείριση του Προσφυγικού εργαλειοποιείται, γίνεται αντικείμενο παζαριών, τόσο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, όσο και ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ. Με αυτούς τους όρους καθορίζεται η συζήτηση για τις λεγόμενες ανάδοχες χώρες, σε μια προσπάθεια διείσδυσης σε νέες αγορές (βλ. αναβάθμιση εξωτερικής πολιτικής ΕΕ με τρίτες χώρες).

Οι λεγόμενοι νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης αφορούν τη διείσδυση ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε “ζώνες ενδιαφέροντος” σε τρίτες χώρες και την προσέλκυση ταλέντων, όπως με ωμότητα περιγράφεται το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνό ανειδίκευτο, αλλά και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο γίνονται διαρκείς επικλήσεις, γίνεται “λάστιχο” και ο κυνισμός φτάνει στο απόγειό του όταν ανθρώπινες ζωές φτάνουν να λογαριάζονται ως αλγόριθμοι, ποσοστά και ξεροί αριθμοί.

Δίνεται έμφαση στο διαμοιρασμό των απελάσεων και της καταστολής στα σύνορα, σε πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις για την απόρριψη των αιτημάτων ασύλου και όχι, βέβαια, στην υποδοχή στα κράτη-μέλη των αιτούντων άσυλο, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα τα κράτη της πρώτης υποδοχής… Για ποια “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” μιλάτε, όταν η πρόταση πάει πίσω ακόμα και από τις ελάχιστες υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις που προτάθηκαν το 2015;».

Και συνέχισε: «Οι βασικές διατάξεις της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας όσο και η ουσία του Κανονισμού του Δουβλίνου παραμένουν σε ισχύ, προμηνύοντας ότι ο εγκλωβισμός στη χώρα θα εξακολουθήσει. Διατηρείται και επεκτείνεται, δηλαδή, όλο το αντιδραστικό πλαίσιο που φορτώνει όλο το βάρος στα θύματα του πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Με αφορμή τις εξελίξεις με το κλείσιμο του καταυλισμού στο Σκαραμαγκά, αναφέροντας ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση, ανέδειξε το γεγονός ότι ακόμα και για αναγνωρισμένους πρόσφυγες που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας, η λεγόμενη διεθνής προστασία παραμένει μόνο στα λόγια, από τη στιγμή που δεν εξασφαλίζονται ούτε τα στοιχειώδη για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, την εργασία, την υγειονομική περίθαλψη, την εκμάθηση της γλώσσας, την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μετά το τέλος της συνάντησης σε δήλωσή της τόνισε:

«Συμμετείχαμε σε αυτή τη συνάντηση που οργάνωσε το υπουργείο. Η αλήθεια είναι ότι είναι η πολλοστή φορά που κουβεντιάζουμε απέναντι σε διακηρυγμένες θέσεις, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από τη μεριά της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Εντείνει τα ζητήματα της καταστολής, των απελάσεων και του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας. Από αυτήν την άποψη, θεωρούμε ότι δεν έχει κάτι να προσδοκεί και ο ελληνικός λαός και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε σχέση με την αντίληψη που δημιουργούν ότι δήθεν θα υπάρξει μια νέα σελίδα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Εμείς θα συνεχίσουμε και μέσα από τη Βουλή και έξω από τη Βουλή να διεκδικούμε το να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να φτάσουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, να καταθέτουν εκεί τα αιτήματα ασύλου τους, να σταματήσει ο εγκλωβισμός, τον οποίον σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση -παρά το μακρόχρονο των διαπραγματεύσεων που είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν σε σχέση με το Σύμφωνο Μετανάστευσης- ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί με την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά, που είναι το βασικό στοιχείο της υποδοχής αυτού του Συμφώνου. Δηλαδή, του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας και τα νησιά».

Κενό γράμμα η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

Ο υπουργός Νότης Μηταράκης, αφού σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση για το «Νέο Σύμφωνο» θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα, επιχείρησε να διαφημίσει τη συμμετοχή της χώρας στην ομάδα των μεσογειακών κρατών (med-5), τη στιγμή που η διαμόρφωση αξόνων και αντιαξόνων μέσα στην ΕΕ και εντός κλίματος όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εργαλειοποιεί παραπέρα το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό στα γεωπολιτικά παζάρια που εξελίσσονται.

Υπερασπίστηκε την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας που έχει οδηγήσει στον διπλό εγκλωβισμό χιλιάδων ξεριζωμένων στα νησιά του Αιγαίου, ισχυριζόμενος ότι έχει παίξει ρόλο στη μείωση των ροών.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι με το «Νέο Σύμφωνο» αντιμετωπίζονται συνθήκες μόνο μειωμένων ροών, τη στιγμή που τα μέτωπα ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν ανοιχτά, η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης καλά κρατεί και βαθαίνει η συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Επέμεινε στην κατασκευή νέων υπερδομών στα νησιά του Αιγαίου και στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, επιχειρώντας να παρουσιάσει τις εγκαταστάσεις που μετατρέπουν τα νησιά και τον Έβρο σε φυλακή της ΕΕ λίγο ως πολύ ως ένα ειδυλλιακό τοπίο για τους πρόσφυγες που ο πραγματικός προορισμός τους δεν είναι η Ελλάδα αλλά άλλες χώρες της ΕΕ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η όλη διαχείριση του Προσφυγικού καθώς και οι διαδικασίες ένταξης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που θα παραμείνουν στη χώρα, θα εξαρτηθούν από τη χρηματοδότηση των Ταμείων της ΕΕ, η οποία προβλέπεται σημαντικά μειωμένη για την περίοδο 2021-2027, επιβεβαιώνοντας ότι παρά τις διακηρύξεις για ανάκτηση του ελέγχου του Προσφυγικού από την κυβέρνηση μια σειρά κρίσιμοι τομείς, που αφορούν τη διαβίωση των ξεριζωμένων, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στα χέρια των κάθε λογής ΜΚΟ, ενώ πολλοί εξ αυτών θα παραμένουν εκτεθειμένοι σε διάφορα κυκλώματα.

Η υπεράσπιση του αντιδραστικού Νέου Συμφώνου, εκτός από την επίκληση της «θέσπισης κανόνων», αποτυπώθηκε και στην παραδοχή ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να ψηφιστεί, η χώρα θα σηκώσει το βάρος μόνη της, ουσιαστικά με την εκ των προτέρων υλοποίηση όσων προβλέπονται στο αντιδραστικό Σύμφωνο της ΕΕ. Δηλαδή, μονιμοποίηση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στις νέες υπερδομές όπως και να ονομαστούν, ένταση της καταστολής στα σύνορα με μεγαλύτερη εμπλοκή της Frontex που σημαίνει εκ των πραγμάτων παραχώρηση της φύλαξης των συνόρων σε έναν διακρατικό μηχανισμό και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, καθώς και αύξηση των απελάσεων με την περαιτέρω αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου αποδεικνύοντας ότι κάθε έννοια του λεγόμενου Διεθνούς Δικαίου συνθλίβεται μέσα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Ι. Λαμπρόπουλος (Νέα Δημοκρατία), Γ. Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Καμίνης (Κίνημα Αλλαγής), Κ. Χήτας (Ελληνική Λύση) και η Ε. Αμπάζη (ΜέΡΑ 25). Ζήτησαν την αλληλεγγύη του συνόλου της ΕΕ με ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» επανέλαβε τις αντιδραστικές απόψεις περί μεταφοράς των ξεριζωμένων σε ακατοίκητα νησιά.

Δείτε ακόμα...