Νέο ισραηλινό χτύπημα με 11 νεκρούς στη Βόρεια Γάζα – Δεκάδες ακόμα οι νεκροί στα κεντρικά και νότια

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε νέο ισραηλινό σφυροκόπημα τις πρώτες πρωινές ώρες σε συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια στο βόρειο τμήμα της Γάζας ανέφερε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το μπαράζ επιθέσεων και εντολών εκκένωσης πυκνοκατοικημένων περιοχών, στις οποίες ζουν πάνω από 2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άμαχοι, κυρίως σε κεντρική και νότια Λωρίδα της Γάζας, συνεχίστηκε και το περασμένο 24ωρο.

Μόνο μέσα σ’ αυτό το διάστημα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων και τον τραυματισμό άνω των 124. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό υπαίθριας λαϊκής αγοράς. Ο νέος συνολικός αριθμός των θυμάτων, χτες, 320ή μέρα πολέμου, ανέφερε 40.223 νεκρούς και 92.281 τραυματίες.

Οι πιο σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις εξαπολύθηκαν στις νότιες πόλεις Ράφα και Χαν Γιούνις, αλλά και στην κεντρική Ντέιρ αλ Μπάλαχ, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει επιθέσεις σε πάνω από 30 «στόχους».

Το ίδιο διάστημα, η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, Λουίζ Γουότεριτζ, δήλωσε ότι «ο θάνατος είναι η μοναδική βεβαιότητα» για τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που δεν έχουν «καμιά ασφαλή τοποθεσία» για να προστατευτούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. «Στη Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει απολύτως καμία ασφαλής τοποθεσία, είναι συνταρακτικό», τόνισε.

Στο μεταξύ, άφαντα παρέμειναν και χτες τα χιλιάδες εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας μετά το υποτιθέμενο «πράσινο φως» του Ισραήλ σε οργανώσεις του ΟΗΕ για να αρχίσουν τον εμβολιασμό παιδιών. Η ασθένεια είχε εκλείψει εδώ και δεκαετίες, επανέρχεται όμως τώρα με ορατό τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε επιδημία.

Στο μεταξύ, ευθύνες για την τύχη των δεκάδων Ισραηλινών ομήρων επιρρίπτουν σχεδόν καθημερινά οργανώσεις και φορείς συγγενών των αιχμαλώτων της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες, επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός φέρει την «άμεση και πλήρη ευθύνη για την τύχη των διαπραγματεύσεων».

Αναφέρουν ακόμη ότι «οι διαρκείς προσπάθειες να επικριθούν οι διαπραγματευτές, οι μεσολαβητές, τα μέσα ενημέρωσης και οι οικογένειες των ομήρων, όλα αυτά είναι παραπέτασμα καπνού». Σημειώνουν, τέλος, ότι «όσο περνά ο καιρός, μειώνονται οι ελπίδες να επιστρέψουν οι όμηροι ζωντανοί στα σπίτια τους».

Δείτε ακόμα...