Νέο πακέτο όπλων από τις ΗΠΑ – Έφτασαν στην Ουκρανία τα πρώτα Leopard

Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία
Φώτο αρχείου / Πύραυλοι Javelin – Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία – Μάης 2022

«Είμαστε ισχυροί. Είμαστε έτοιμοι για όλα», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ανήμερα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα κάνει τα πάντα «για να πετύχει τη νίκη φέτος».

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει παραπέρα την «πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία (…) και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο διάστημα χρειαστεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επικρατήσει».

Την ίδια μέρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, ύψους 2 δισ. δολαρίων. Μεταξύ άλλων, το πακέτο περιλαμβάνει πρόσθετα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS), όπως τα Switchblades και τα CyberLux K8, εξοπλισμό ανίχνευσης ηλεκτρονικού πολέμου, πρόσθετα πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, βλήματα πυροβολικού των 155 χλστ., πυρομαχικά για πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ κ.ά.

Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν δώσει 32,4 δισ. δολάρια στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο επί διακυβέρνησης Μπάιντεν, εκ των οποίων τα 31,7 δισ. από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κάνοντας μία «ανασκόπηση» αυτής της τεράστιας και συνεχώς κλιμακούμενης αποστολής εξοπλισμών μέσα στον τελευταίο χρόνο, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν υπενθύμισε μεταξύ άλλων πως η Ουάσιγκτον έχει στείλει και έχει δεσμεύσει για την Ουκρανία πάνω από 8.500 αντιαρματικά συστήματα Javelin, πάνω από 1.600 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, 38 συστήματα HIMARS, 232 οβιδοβόλα, πάνω από 2 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, μία συστοιχία πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot, 8 συστήματα αεράμυνας NASAMS, 31 βαρέα άρματα μάχης Abrams, 109 οχήματα μάχης πεζικού Bradley κ.ά.

Το νέο πακέτο των 2 δισ. θα καλυφθεί εξολοκλήρου με νέες συμβάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν με αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, οι οποίες ανεβάζουν ρυθμούς στην παραγωγή εξοπλισμών, τόσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για τη γενικότερη όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα.

Χαρακτηριστικά, δημοσίευμα του πρακτορείου «Reuters» αναφέρει ότι η αμερικανική βιομηχανία «Lockheed Martin», που φτιάχνει τα πυραυλικά συστήματα HIMARS, ξεκίνησε το 2022 με στόχο για ετήσια παραγωγή 48 τέτοιων συστημάτων, τελικά κατασκεύασε 60 και πλέον προχωρά σε προσαρμογή της εφοδιαστικής αλυσίδας και της γραμμής παραγωγής ώστε να διπλασιάσει την παραγωγή, φτάνοντας στα 96 συστήματα HIMARS τον χρόνο.

Στο μεταξύ, η Πολωνία παρέδωσε τα πρώτα τέσσερα βαριά άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία – από τα 14 που έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει η Βαρσοβία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι, που εμφανίζεται σε φωτογραφίες με τα 4 Leopard, μαζί με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Ντ. Σμίχαλ, ανακοίνωσε ότι θα παραδοθούν επίσης 60 άρματα μάχης PT-91 Twardy – ένα εκσυγχρονισμένο μοντέλο άρματος στη βάση του σοβιετικού σχεδιασμού T-72.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...