Νέοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

EUROKINISSI

Πραγματοποιήθηκε χτες υπό τον πρωθυπουργό τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Επισήμως, «κύριο θέμα συζήτησης ήταν η πορεία υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, στο πλαίσιο του οποίου επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας των συστημάτων SPIKE με την υπογραφή των συμβάσεων, στις οποίες προβλέπεται αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

Υπενθυμίζεται ότι – στην κούρσα εξοπλισμών της ντόπιας αστικής τάξης ώστε από καλύτερες θέσεις να παίξει ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο – στον σχεδιασμό τους είναι η απόκτηση από το Ισραήλ των κατευθυνόμενων βλημάτων τύπου «Spike NLOS», τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache της Αεροπορίας Στρατού όσο και από τις κανονιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού. Η προμήθειά τους προϋπολογίζεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν και τα Ελληνοτουρκικά υπό το πρίσμα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την γείτονα και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Στηρίγματα» και των Βρετανών Σούδα και Αλεξανδρούπολη

Εξάλλου, από το υπουργείο Αμυνας δόθηκε επισήμως το περιεχόμενο της συνάντησης προχτές του υπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Ουάλας στο Πόρτσμουθ, όπου επί του αντιτορπιλικού «HMS DIAMOND» πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες και υπεγράφη η Δήλωση «Κοινού Οράματος» (Joint Vision Statement) μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για άλλη μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, στα βήματα και των προηγούμενων επικίνδυνων συμφωνιών με Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και φυσικά τις ΗΠΑ, βυθίζοντας τον λαό στην άβυσσο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Σε αυτό το βάθρο, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, στις συνομιλίες «υπογραμμίστηκε ότι οι ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες…», «τονίστηκε, επίσης, η σημασία υποστήριξης της Ουκρανίας για αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής και της προάσπισης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι επιπτώσεις τους στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά τη Δήλωση «Κοινού Οράματος», από το υπουργείο αναφέρουν ότι «επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ελλάδος και του Ην. Βασιλείου για αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι στον τομέα ασφάλειας, καθώς επίσης για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρησιακή εκπαίδευση, τις ασκήσεις και στην προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας».

Παραπέρα, οι δύο κυβερνήσεις «ως στρατηγικοί εταίροι και ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους στην αντιμετώπιση των απειλών για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αλλωστε, «το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις βρετανικές δυνάμεις μέσω των εγκαταστάσεων στον Κόλπο της Σούδας και στα Χανιά, ενώ επισημάνθηκε η στρατηγική σημασία του λιμένος Αλεξανδρούπολης για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ».

Τέλος, οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να καταρτίζουν κάθε χρόνο έναν «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις «προτεραιότητες» της «αμυντικής συνεργασίας», καθιερώνεται δε ετήσιος «Διάλογος για την Ασφάλεια και την Αμυνα», προκειμένου να γίνεται «επισκόπηση της προόδου» και να «διερευνώνται νέες πρωτοβουλίες για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».

Δείτε ακόμα...