Νέοι εξοπλισμοί στο Κίεβο από ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία

Tο Κίεβο παρέλαβε φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger
Φώτο Αρχείου / Tο Κίεβο παρέλαβε φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger

Μόλις μία μέρα μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 400 εκατ. δολαρίων, με έμφαση στην ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, προσθέτοντας ότι περιλαμβάνει τέσσερα συστήματα αεράμυνας «Avenger» και αντίστοιχους πυραύλους «Stinger».

Συνολικά η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία ανέρχεται τώρα σε 19,3 δισ. δολάρια από την ανάληψη της διοίκησης του Τζο Μπάιντεν, τον Γενάρη του 2021, και σε 18,6 δισ. δολάρια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης ρουκέτες για τα συστήματα αεράμυνας τύπου «Hawk», που έχει υποσχεθεί η Ισπανία στην Ουκρανία. Η Μαδρίτη θα στείλει δύο ακόμα συστήματα «Hawk», αμερικανικής κατασκευής, επιπλέον των τεσσάρων που απεστάλησαν την περασμένη βδομάδα.

Κατά τ’ άλλα θα σταλούν πυρομαχικά για συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, πυρομαχικά πυροβολικού, περισσότερα από 20 εκατ. φυσίγγια, 100 τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων υψηλής κινητικότητας (HMMWV), 400 εκτοξευτές χειροβομβίδων, εξοπλισμός κατεδάφισης για την εκκαθάριση εμποδίων και προστατευτικός εξοπλισμός για το κρύο, καθώς ενισχύονται οι προετοιμασίες για τις πολεμικές επιχειρήσεις του χειμώνα.

Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Νότια Κορέα για την αγορά οβίδων πυροβολικού, προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η Σεούλ επιμένει ότι ο τελικός χρήστης των πυρομαχικών θα πρέπει να είναι οι ΗΠΑ και ότι η πολιτική της να μη χορηγεί θανατηφόρα βοήθεια στο Κίεβο δεν έχει αλλάξει, ωστόσο η αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων δίνει και πάλι αυξημένες δυνατότητες αποστολής αμερικανικών οβίδων στο Κίεβο.

Η Βρετανία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων «άλλων 1.000 πυραύλων εδάφους – αέρος και περισσότερων από 25.000 κιτ ακραίων χειμερινών συνθηκών για τα στρατεύματα», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ αμέσως μετά την ανακοίνωση της ρωσικής απόσυρσης από τη Χερσώνα.

Εξάλλου ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ φρόντισε να επισημάνει με ικανοποίηση ότι η επιχειρησιακή υποστήριξη του ΝΑΤΟ «κάνει τη διαφορά» στο πεδίο της μάχης.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Γ. Μπουτούσοφ τόνισε πως με τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα ΗIMARS οι διελεύσεις του ποταμού κατέστησαν τόσο επικίνδυνες που «η υπεράσπιση των ρωσικών θέσεων εκεί έχει καταστεί αδύνατη», ενώ τόσο Ρώσοι όσο και Δυτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι στο εξής ρωσικοί στόχοι στην Κριμαία βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές των HIMARS.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...