«Νέος γύρος επίθεσης στο δικαίωμα του λαού για ασφαλή, ποιοτική, άφθονη και φθηνή ύδρευση και άρδευση» – Συλλαλητήριο της Δευτέρα 20/03 στο Σύνταγμα

Αφίσα του ΠΑΜΕ για το νερό

Η κυβέρνηση με το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο, που μετατρέπει τη «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», επιταχύνει την παραχώρηση της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Προσαρμόζει το πλαίσιο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη «ρύθμιση της υδατικής πολιτικής», σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα για την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας.

Αυτό γίνεται με το βλέμμα στο ΕΣΠΑ 2021-27, που προβλέπει τη χρηματοδότηση των ομίλων για εκτέλεση σχετικών έργων υποδομής ύψους έως και 4 δισ. ευρώ. Αλλωστε, είναι ένα απ’ τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Άμεσα θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τον λαό. Απ’ τη μια θα κληθούμε να χρυσοπληρώσουμε την αύξηση της τιμής του νερού. Απ’ την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θα βρίσκονται σταθερά στη ζυγαριά κόστους – οφέλους, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κερδοφορίας του κεφαλαίου που θυσιάζει την υγεία και την ασφάλεια στον βωμό του κέρδους. Η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δεν θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη όπως κάνουν σήμερα η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ. Μόλις πριν λίγες μέρες τα συνδικάτα απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη σε ένα φτωχό νοικοκυριό της Αθήνας.

Σε ανακοίνωσή του για το σχέδιο νόμου για το νερό που συζητείται τις μέρες αυτές στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία της Ρυθμιστικής αρχής νερού, που συζητείται αυτές τις μέρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελεί έναν νέο γύρο προώθησης της πολιτικής της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το σύνολο των κυβερνήσεων προχώρησε σε ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου και στη χώρα μας με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησής του. Αυτή η πολιτική οδηγεί σε εκτόξευση των τιμολογίων του νερού και σε δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, στην επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης. Οι πιο χαρακτηριστικές αυτών των εξελίξεων ήταν αυτές που επέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα με τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο το 2016 και τη λεγόμενη ΚΥΑ τιμολόγησης νερού το 2017. Αυτή η πολιτική, της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης που εφαρμόστηκε και στους σιδηρόδρομους, οδήγησε στην τραγωδία στα Τέμπη.

Ο νέος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ένα ακόμα βήμα επιδείνωσης της κατάστασης για τον λαό. Στοχεύει στο να δημιουργήσει μία νέα Ρυθμιστική Αρχή ελέγχου των υδάτων και των αστικών αποβλήτων, με στόχο να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού, την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, να βαθύνει η εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και να προχωρήσουν οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις. Θα φέρει νέο γύρο επίθεσης στο δικαίωμα του λαού για ασφαλή, ποιοτική, άφθονη και φθηνή ύδρευση και άρδευση.

Το ΚΚΕ επιμένει. Το νερό δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα και μονόδρομος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ενιαίος κρατικός φορέας νερού θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων κατασκευαστικών έργων και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής σχετικού υλικού, οδηγώντας σε ικανοποίηση των αναγκών του λαού για φθηνό, ασφαλές, ποιοτικό, φθηνό νερό.

Σήμερα, το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και μπαίνει μπροστά στον δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού, για δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων. Καλεί τον λαό με τον αγώνα του να μην επιτρέψει αυτό το νέο έγκλημα, να πάρει μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς για την απόσυρση του νομοσχεδίου».

Συλλαλητήριο τη Δευτέρα 20/3, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα

Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού καταδικάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς. Τη Δευτέρα 20 Μάρτη, μέρα κατά την οποία αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή, καλούν σε συλλαλητήριο, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να καταδικάσουν το νομοσχέδιο και καλεί σε πάλη για να αποσυρθεί. 

Δείτε ακόμα...