Νέος γύρος για ΜΟΕ στην Κύπρο

Συνεχίζονται τα παζάρια γύρω από την Κύπρο. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, στο περιθώριο της συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, συζήτησε με τον Ζ. Μπορέλ τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που η κυπριακή κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει σε νέο γύρο επαφών με τις αρχές του ψευδοκράτους.

Το γραφείο του «Προέδρου» της «Τουρκικής Διοίκησης Βόρειας Κύπρου», Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε την ετοιμότητα «να εφαρμόσει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με βάση τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα και τη συναίνεση των δύο μερών προς αυτήν την κατεύθυνση». Επέμεινε δε ότι «η σύσταση ενός μηχανισμού όπου τα δύο μέρη θα αποφασίσουν από κοινού για την εξόρυξη, μεταφορά και οικονομική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα αποτελέσει ένα πραγματικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θα άλλαζε τα δεδομένα», όπως επίσης ότι η «τουρκοκυπριακή πλευρά» είναι έτοιμη για «σύσταση μηχανισμών συνεργασίας που θα βασίζονται στην ισότητα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες μεταδόθηκε ότι έγινε η πρώτη απευθείας πτήση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, που χαρακτηρίστηκε «ανθρωπιστική», καθώς αφορούσε τη μεταφορά παίκτη της Εθνικής ομάδας χάντμπολ ανδρών της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, από τη Λάρνακα, όπου εντοπίστηκε θετικός στην COVID-19. Στην είδηση γίνεται λόγος για «ειδική άδεια» που δόθηκε, αφού γενικά δεν εκτελούνται απευθείας πτήσεις από την Τουρκία στο «νότιο τμήμα της Κύπρου»…

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...