Συνεχίζονται οι κραδασμοί στο τραπεζικό σύστημα, παρά την προσπάθεια των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη να καθησυχάσουν τις αγορές για την «ανθεκτικότητά» του.
Την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε σε ήπια αύξηση των επιτοκίων (0,25%) και άνοιξε τον δρόμο για παρόμοια στάση από τις Κεντρικές Τράπεζες χωρών της Ευρώπης αλλά και της Μέσης Ανατολής, μετά από διαδοχικές αυξήσεις της τάξης του 0,5%. Η απόφαση πάρθηκε λίγες μέρες αφότου η Fed είχε ανακοινώσει ότι δάνεισε περίπου 12 δισ. δολάρια στις αμερικανικές τράπεζες, στο πλαίσιο του μηχανισμού της 12ης Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα αναλήψεων των πελατών τους.
Τα χρήματα αυτά δεν φάνηκαν πάντως αρκετά, καθώς πολλές αμερικανικές τράπεζες μεσαίου μεγέθους ζήτησαν μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση, μετά την κατάρρευση τριών άλλων στις αρχές Μαρτίου, όταν καταθέτες με «μη εγγυημένες» καταθέσεις απέσυραν τα χρήματά τους.
Η ανησυχία εντείνεται, καθώς μία ακόμα τράπεζα, η First Republic Bank, βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, λόγω συνεχούς υποχώρησης της αξίας των μετοχών της. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας σε υποεπιτροπή της Γερουσίας, είπε ότι «θα άξιζε τον κόπο» να εξεταστούν κάποιες αλλαγές στην ασφάλιση καταθέσεων.
Κατά τ’ άλλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ως βασικό μέλημα τη «σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος», ενώ, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυρίστηκε πως η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν ήταν παρά ένα «εξωφρενικά γρήγορος τραπεζικός πανικός».
Μέχρι την Πέμπτη οι Κεντρικές Τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ είχαν αυξήσει κατά 0,25% τα δικά τους επιτόκια, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας τα άφησε αμετάβλητα. Η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε τα επιτόκια επίσης κατά 25 μονάδες βάσης (διαμορφώνονται πλέον στο 3%), η δε Τράπεζα της Αγγλίας κατά 0,25%, κάνοντας στην πραγματικότητα τη χαμηλότερη αύξηση από τον περασμένο Ιούνιο. Είχε προηγηθεί αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο στο 10,4%, από 10,1% τον Ιανουάριο.
Αξιοσημείωτη ήταν και η στάση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, που την Πέμπτη προτίμησε να αυξήσει (για τέταρτη φορά από πέρυσι) τα επιτόκια, κατά 0,50%, επιχειρώντας να δείξει αποφασισμένη να φρενάρει τον πληθωρισμό, που τον Φεβρουάριο εμφανίστηκε αυξημένος στο 3,4%. Η απόφαση της Ελβετίας ταυτίζεται με εκείνη που πήρε προ ημερών η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,50%).
Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις είχε ενδιαφέρον η αντίδραση του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη, Ινιάτσιο Βίσκο, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της ιταλικής Βουλής, όπου εκτίμησε ότι οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών ήταν ένα «καμπανάκι» που χτύπησε «και για την Ευρώπη». Προειδοποίησε δε με νόημα πως στην Ευρώπη «δεν υπάρχουν εργαλεία για άμεση παρέμβαση, όπως συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες», ειδικά για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων σε μικρές και μεσαίες τράπεζες.