Νερό και απορρίμματα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Στην Επιτροπή της βουλής μίλησε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, επί σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων».

Ξεκινώντας την ομιλία της, αναφέρθηκε στο προδιαγγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, που προκάλεσε οργή και θλίψη σε όλη τη χώρα. Αναφέρθηκε στις χιλιάδες λαού που διαδήλωσαν την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες πόλεις, στην απεργία των σιδηροδρομικών έως και την Τετάρτη και στις μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών στον Πειραιά και σε άλλες πόλεις, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα. 

Κατήγγειλε τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων που άφησαν τον σιδηροδρόμο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια επιβατών και προσωπικού. Ουσιαστικά, συνέχισε, υλοποίησαν διαχρονικά την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης σιδηροδρόμων που ξεκίνησε το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση. Σημείωσε πως οι κυβερνήσεις προχώρησαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για τα σπίτια του κοσμάκη, ενώ στις σιδηροδρομικές μεταφορές κυριαρχεί ακόμα η μανιβέλα.

Υπογράμμισε ότι η πραγματική αιτία είναι η σχέση κόστους – οφέλους, η πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος τα μέτρα για την ασφάλεια επιβατών κι εργαζομένων, γιατί είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Παραδίδει νερό και απορρίμματα στους επιχειρηματικούς ομίλους

Όσον αφορά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος σημείωσε ότι αυτό το νομοσχέδιο – μαμούθ, είναι αντιλαϊκό, φοροεισπρακτικό, αντιπεριβαλλοντικό και κατασταλτικό που παραδίδει με γρηγορότερους ρυθμούς νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που αφορούν στο νερό και τα σκουπίδια και γι’ αυτό το ΚΚΕ το καταψηφίζει επί της αρχής. 

Κατήγγειλε πως ήδη έχει ξεκινήσει τόσο από τη σημερινή όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, με ευέλικτες μορφές εργασίας, με μείωση προσωπικού και αύξηση των αναθέσεων στους εργολάβους.

Προειδοποίησε ότι τα σπασμένα θα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας αλλά και της είσπραξης τελών, χαρατσιών και προστίμων που θέσπισαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Με το νομοσχέδιο εντάσσονται νερό και σκουπίδια στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που μετονομάζεται σε ΡΑ Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ για παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού και των απορριμμάτων.

Με ένα μπαράζ φωτογραφικών διατάξεων, η κυβέρνηση προωθεί την παραπέρα εκμετάλλευση της γης από τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος του περιβάλλοντος ενώ προωθεί και την αλλαγή χρήσης γης σε γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας. 

Με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας υδατικών πόρων, η κυβέρνηση προωθεί έναν επιπλέον στόχο σχετικής οδηγίας της ΕΕ, που αφορά τον έλεγχο της ζήτησης και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με την υπάρχουσα επιστημονική γνώση. Ολα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της τιμής του νερού, για τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως απαιτεί η στρατηγική της ΕΕ, στο όνομα της εξοικονόμησης νερού, όπως συμβαίνει και με την Ενέργεια.  

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...