New York Post: «Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο για τις δαπάνες νωρίς την Πέμπτη καθώς τα ομοσπονδιακά κεφάλαια στέρεψαν»

ΗΠΑ
Πηγή: EUROKINISSI

New York Post 

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο για τις δαπάνες νωρίς την Πέμπτη καθώς τα ομοσπονδιακά κεφάλαια στέρεψαν. Η Γερουσία ψήφισε 84-10 για να εγκρίνει το νομοσχέδιο, επεκτείνοντας τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας έως τις 11 Δεκεμβρίου και αποφεύγοντας έναν πιθανό άσχημο αποτέλεσμα πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Το Σώμα είχε ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο με ψήφους 359-57 την περασμένη εβδομάδα. Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι και ο υπουργός Οικονομικών Steve Mnuchin διαπραγματεύθηκαν τη συμφωνία – και συνεχίζουν να είναι σε αντιπαράθεση για την νομοθεσία περί ανακούφισης από τον κορονοϊό που θα επεκτείνει τη χρηματοδότηση του επιδόματος ανεργίας που έχει λήξει. Η επέκταση χρηματοδότησης εξασφαλίζει χρήματα για μια σειρά προγραμμάτων που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου. Η Πελόσι δήλωσε νωρίτερα ότι ο λογαριασμός αυτός προσθέτει επισιτιστική βοήθεια ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για Αμερικανούς με χαμηλότερο εισόδημα.

837.000 Αμερικανοί υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εταιρείες συνέχισαν να μειώνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ανέφεραν οι Feds την Πέμπτη. Ο εβδομαδιαίος αριθμός των αρχικών αιτήσεων  ανεργίας ανέβασε το σύνολο από την κρίση COVID-19 σε σχεδόν 62,8 εκατομμύρια – αριθμός μεγαλύτερος από ολόκληρο τον πληθυσμό της Ιταλίας. Η πανδημία δεν αναμένεται να χαλαρώσει το πνίξιμο στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ σύντομα, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά της. Μεγάλες εταιρείες όπως η Disney, η United Air Lines και ο γίγαντας του πετρελαίου Royal Dutch Shell ανακοίνωσαν σχέδια για περικοπή χιλιάδων εργαζομένων αυτήν την εβδομάδα εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής πίεσης από τον ιό. «Περισσότερες ανακοινώσεις απολύσεων είναι πιθανό τις επόμενες εβδομάδες, απειλώντας την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας», δήλωσε η οικονομολόγος του Bloomberg, Eliza Winger.


The Associated Press

Η ελληνική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα την Πέμπτη για να διαλύσει βίαια διαμαρτυρόμενους μαθητές γυμνασίου που έχουν οργανώσει πολλές καταλήψεις στα σχολεία ως αντίδραση σε υπερπλήρεις τάξεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Μικρές συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στο κοινοβούλιο στην κεντρική Αθήνα, αφού φοιτητές πέταξαν αρκετές βόμβες βενζίνης στην αστυνομία. Δύο διαδηλωτές, ηλικίας 17 και 20 ετών, συνελήφθησαν με την κατηγορία της δημόσιας ταραχής. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων δημοτικών σχολείων και  φοιτητών, συμμετείχαν στη διαμαρτυρία που ήταν ως επί το πλείστον ειρηνική. Οι μαθητές διαμαρτύρονται ότι πολλές αίθουσες διδασκαλίας σε κρατικά σχολεία είναι υπερπλήρεις. Η ένωση δασκάλων του δημοτικού σχολείου, η οποία ενέκρινε τη διαμαρτυρία της Πέμπτης, θέλει τάξεις με 15 παιδιά το πολύ και ζητά να προσληφθούν περισσότεροι δάσκαλοι και καθαριστές σχολείων. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι το μέσο μέγεθος της τάξης σε εθνικό επίπεδο είναι 17 παιδιά. Άλλα 411 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων 272 στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, ανακοινώθηκαν την Πέμπτη και δύο θάνατοι, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων σε 393. Τα πρόσφατα τοπικά κρούσματα περιλαμβάνουν ένα γηροκομείο στην κεντρική Αθήνα όπου δεκάδες ηλικιωμένοι κάτοικοι έπρεπε να νοσηλευτούν και σε αρκετά χωριά εκτός της Αθήνας όπου η μετάδοση συνδέθηκε με μια κηδεία στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 άτομα. Πρόσθετοι περιορισμοί ανακοινώθηκαν για δύο εβδομάδες στο νησί της Κύθνου στις Κυκλάδες, 145 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι τα γραφεία της κεντρικής υπηρεσίας αιτήσεων ασύλου στην Αθήνα θα παραμείνουν κλειστά για απολύμανση την Παρασκευή, αφού ένας μεταφραστής που εργάστηκε για την υπηρεσία είναι θετικός στον ιό. Επίσης την Πέμπτη, η Αρχή Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας δήλωσε ότι θα προσλάβει 192 άτομα με σύμβαση οκτώ μηνών για να βοηθήσει στις προσπάθειες εντοπισμού επαφών κοραναϊού και καραντίνας θετικών κρουσμάτων.


Bloomberg

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ γιορτάζει την 70ή επέτειο της Συμμαχίας με τη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας, για μέτρα αποφυγής στρατιωτικών συγκρούσεων. Η Τουρκία και η Ελλάδα συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να επαναλάβουν τις διερευνητικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με στόχο την επίλυση των εδαφικών διαφορών. Η ΕΕ έχει απειλήσει με κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους θαλάσσιους ισχυρισμούς της και το κράτος μέλος Κύπρος πιέζει για διευρυμένη μαύρη λίστα της Τουρκίας.  «Η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά πολύ περίπλοκη και, ακόμη και με όλες τις δυσκολίες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. «Δεσμευόμαστε να βρούμε μια ειρηνική λύση στις εντάσεις».Η κατάσταση  έχει προκαλέσει ανησυχία για μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι οποίες έχουν σημαντικές θέσεις στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό, ο οποίος ιδρύθηκε στην έδρα του Οργανισμού στην πρωτεύουσα του Βελγίου, ο οποίος περιλαμβάνει μια ανοιχτή γραμμή για την αποφυγή θαλάσσιων ή αεροπορικών συγκρούσεων, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ. «Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαμάχης και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.


Reuters

Χιλιάδες μετανάστες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ περνούν στη Γουατεμάλα χωρίς άδεια. Πάνω από 2.000 μετανάστες από την Κεντρική Αμερική που κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ονδούρα πέρασαν τα σύνορα της Γουατεμάλας την Πέμπτη, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια που επιδεινώθηκε από την πανδημία του κοροναϊού.Την Πέμπτη, μέλη του καραβανιού, πολλά που φορούσαν μάσκες, άρχισαν να συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα της Γουατεμάλας στις 6.30 π.μ. Μέχρι το μεσημέρι περισσότεροι από 2.000 μετανάστες είχαν περάσει χωρίς άδεια, δήλωσαν αξιωματούχοι της Γουατεμάλας, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχία για τη μετάδοση του ιού. «Η κατάσταση είναι περίπλοκη επειδή παραβίασαν τα πρωτόκολλα υγείας και δεν γνωρίζουμε ποιος έχει εισέλθει στη χώρα», δήλωσε ο διευθυντής μετανάστευσης της Γουατεμάλας Guillermo Díaz. Μέλος της ομάδας πέθανε την Πέμπτη αφού έπεσε από ένα ρυμουλκούμενο και παγιδεύτηκε κάτω από τους τροχούς του, ανέφερε ο Ερυθρός Σταυρός της Γουατεμάλας. Το καραβάνι είναι το μεγαλύτερο από την αρχή της πανδημίας που έπληξε την Κεντρική Αμερική τον Μάρτιο, προκαλώντας αναταραχές που πλήττουν ήδη τις επισφαλείς οικονομίες, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας. Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει βασικό μέρος του πολιτικού του προγράμματος την καταστολή της μετανάστευσης. Μέλη του καραβανιού δήλωσαν ότι προσπαθούν να διαφύγουν από τις άθλιες συνθήκες στην Ονδούρα, η οποία βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της.

Η ρωσική ομάδα που κατηγορείται ότι παρενέβει στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016 έχει μεταμφιεστεί σε ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων για να στοχεύσει τους δεξιούς χρήστες των κοινωνικών μέσων πριν από τη φετινή ψηφοφορία, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν έρευνα του FBI. Η τελευταία επιχείρηση επικεντρώθηκε σε έναν ψευδοοργανισμό μέσων ενημέρωσης που ονομάζεται Newsroom για Αμερικανούς και Ευρωπαίους Πολίτες (NAEBC), τον οποίο διοικούσαν άτομα που συνδέονται με τον Οργανισμό Έρευνας Διαδικτύου με έδρα την Αγία Πετρούπολη, ανέφεραν οι πηγές. Οι Αμερικανοί  εισαγγελείς λένε ότι ο οργανισμός διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει τις εκλογές του 2016 υπέρ του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το NAEBC και η δραστηριότητά του, δείχνουν τώρα ότι οι ρωσικές προσπάθειες να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους των ΗΠΑ πριν από τις εκλογές του 2020 έχουν στοχεύσει και τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος. Ο ιστότοπος επικεντρώθηκε κυρίως στην πολιτική των ΗΠΑ και τα τρέχοντα γεγονότα, αναδημοσίευση άρθρων από συντηρητικά μέσα ενημέρωσης για πολιτικά ευαίσθητα θέματα. Στη συνέχεια, δίκτυο λογαριασμών προωθούσε τα άρθρα σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων που προτιμούν οι δεξιοί χρήστες. Η Ρωσία έχει αρνηθεί επανειλημμένα τους ισχυρισμούς για παρέμβαση στις εκλογές. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για το NAEBC ή τον ψεύτικο αριστερό ειδησεογραφικό ιστότοπο, Peace Data. «Το ρωσικό κράτος δεν ασχολείται με τέτοια δραστηριότητα», είπε. Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...