Σε ένα μακροσκελές άρθρο των «New York Times», δύο Αμερικανοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται για χρόνια με τον υπόγειο κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, παρουσιάζουν τη «σύσφιξη» των σχέσεων ανάμεσα στη CIA και τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας (FISU). Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, η CIA έχει αναβαθμίσει σημαντικά τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, τόσο τον εξοπλισμό, όσο και την εκπαίδευσή τους. Μάλιστα, οι Αμερικανοί έχουν εκπαιδεύσει μια νέα γενιά Ουκρανών πρακτόρων, που έδρασαν στη Ρωσία, στην Ευρώπη, στην Κούβα και σε άλλα μέρη όπου η Ρωσία διατηρεί έντονη παρουσία και μεγάλα συμφέροντα, ενώ οι υποδομές που διατηρούνται στο ουκρανικό έδαφος αποτελούν πλέον ένα σημαντικό πλεονέκτημα των Ευρωατλαντικών για την παρακολούθηση των αντιπάλων τους. Οι σχέσεις αυτές «ενισχύθηκαν» μετά το 2014, από το ίδιο βράδυ που ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας φυγαδεύθηκε στη Ρωσία, στη διάρκεια του «Ευρωμαϊντάν».
Οι «Νew Υork Τimes» δημοσιεύουν τη μαρτυρία ενός Ουκρανού αξιωματούχου, που ανέλαβε νέος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών όταν πλέον το πραξικόπημα είχε επικρατήσει με τη στήριξη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε τη χώρα. Ο αξιωματούχος αναφέρει πως εκείνο το βράδυ, κοντά μεσάνυχτα, συναντήθηκε με εκπροσώπους της αμερικανικής CIA και της βρετανικής MI6 για να συζητήσουν «την ανοικοδόμηση της (μυστικής) υπηρεσίας από την αρχή, στη βάση μιας τριμερούς συνεργασίας».
Βέβαια, οι σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ουκρανίας δεν ξεκίνησαν εκείνο το βράδυ, αφού είναι πλέον γνωστός ο ρόλος που έπαιξαν ο Πάιατ και η Νούλαντ στο πραξικόπημα, σε συνεργασία με ένα τμήμα της αστικής τάξης και τα ερείσματά του στον κρατικό μηχανισμό και τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.
Σήμερα, 10 χρόνια μετά από εκείνα τα δραματικά γεγονότα, οι εξελίξεις είναι αποκαλυπτικές για το πού οδήγησε η ωμή επέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην Ουκρανία, στον ανταγωνισμό τους με την καπιταλιστική Ρωσία, σε βάρος δύο λαών, που για 70 χρόνια ζούσαν αρμονικά στην κοινή σοβιετική πατρίδα.