Νίγηρας: Εντολή να απελαθεί ο Γάλλος πρέσβης έδωσε η στρατιωτική κυβέρνηση

Σε παραπέρα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Παρίσι προχωρά η στρατιωτική κυβέρνηση στον Νίγηρα, αφαιρώντας την διπλωματική ασυλία του Γάλλου πρέσβη στη Νιαμέι και δίνοντας εντολή στην αστυνομία να τον απελάσει από την χώρα, με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις να δηλώνουν «έτοιμες» να απαντήσουν.

Η κυβέρνηση των στρατιωτικών στο Νίγηρα ανακοίνωσε ότι «έδωσε οδηγίες στην αστυνομία» να «απελάσει» τον Γάλλο πρέσβη στη Νιαμέι, μετά τη λήξη της διορίας που είχε δοθεί στον Γάλλο διπλωμάτη να εγκαταλείψει την αφρικανική χώρα.

Οι πραξικοπηματίες, με επικεφαλής τον στρατηγό Αμπντουλραχμάν Τσιανί ζήτησαν την περασμένη Παρασκευή από τον Γάλλο πρεσβευτή στη Νιαμέι, τον Σιλβέν Ιτέ, να αποχωρήσει από τη χώρα μέσα σε 48 ώρες. Οι στρατιωτικοί δικαιολόγησαν την απόφασή τους επικαλούμενοι «ενέργειες» του Παρισιού που είναι «αντίθετες προς τα συμφέροντα του Νίγηρα».

Σύμφωνα με επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών, που φέρει σημερινή ημερομηνία, ο πρέσβης Ιτέ «δεν απολαμβάνει πλέον τα προνόμια και τις ασυλίες που συνδέονται με την ιδιότητά του ως μέλους του διπλωματικού προσωπικού της Γαλλικής Πρεσβείας».

Το βράδυ της Παρασκευής, η κυβέρνηση των στρατιωτικών είχε δώσει στον Ιτέ προθεσμία 48 ωρών να εγκαταλείψει το έδαφος. Το γαλλικό ΥΠΕΞ απάντησε τονίζοντας πως οι πραξικοπηματίες δεν νομιμοποιούνται να υποβάλουν τέτοιο αίτημα και ότι η έγκριση για τον διορισμό πρεσβευτή προέρχεται από την εκλεγμένη ηγεσία του Νίγηρα, δηλαδή τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Πιερ Γκοντιγιέρ δήλωσε ότι «οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε νέα ένταση που θα υπονόμευε τη γαλλική στρατιωτική και διπλωματική επιρροή στον Νίγηρα».

Την Τρίτη, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι αρχές διέκοψαν την παροχή ρεύματος και νερού στη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα και στο γαλλικό προξενείο στη Zinder. Το ρωσικό πρακτορείο «Ria Novosti» μετέδωσε επίσης ότι η αστυνομία εμπόδισε ένα όχημα που μετέφερε μια μεγάλη ηλεκτρική γεννήτρια και έφτασε μέχρι τη γαλλική πρεσβεία να εισέλθει στον χώρο της διπλωματικής αποστολής.

Πηγή: : ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...