Νίγηρας και Κίνα

Διάσκεψη Κορυφής Συνεργασία Κίνας-Αφρικής, (FOCAC) – Πεκίνο 2018

Οι επενδύσεις της καπιταλιστικής Κίνας στις χώρες της Αφρικής γίνονται σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο δευτερογενή τομέα παραγωγής. Αφορούν κυρίως τα κατασκευαστικά έργα, που θα ωφελήσει την πιο γρήγορη και πιο ασφαλή μεταφορά εμπορευμάτων,αλλά και την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο των χωρών.

Οι σχέσεις που έχει αναπτύξει η Κίνα με τον Νίγηρα είναι ιδιαίτερα καλές κι αυτό διότι, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η αστική τάξη του Νίγηρα έχει επωφεληθεί σημαντικά από την εισροή κινέζικων κεφαλαίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ανοικοδόμηση της δεύτερης γέφυρας στο ποταμό Νίγηρα, στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Νιαμέι, το 2010. Η προηγούμενη είχε γίνει το 1970, με την αρωγή των ΗΕ. Αυτή τη στιγμή, μια νέα πιο σύγχρονη γέφυρα που θα συνδέει τις δύο πλευρές της πρωτεύουσας είναι υπό κατασκευή, σχέδιο που χρηματοδοτείται πάλι από την Κίνα.

Υπό κατασκευή βρίσκονται μια σειρά κι άλλα κατασκευαστικά έργα, τόσο έργων υποδομής, όσο και στον κλάδο της ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για το στάδιο General Seyni Kountche στη Νιαμέι, το Νοσοκομείο της Νιαμέι, το Διυλιστήριο πετρελαίου στο Zίντερ και την ενοποιημένη επιχείρηση πετρελαίου στο Diffa. Επίσης, το Σεπτέμβρη του 2019 υπογράφθηκε συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού 2.000 χλμ που θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τον Νοτιοανατολικό Νίγηρα (τη χώρα), στο λιμάνι Seme στο Μπενίν. Μέχρι πρότινος το αργό πετρέλαιο μεταφέρονταν μέσω του Τσαντ σε ένα λιμάνι στο Καμερούν, όπου λόγω των τζιχαντιστών που βρίσκονται στην περιοχή της Νιγηρίας η διαδρομή έγινε επικίνδυνη. Απόδειξη ότι “όλα για τα πετρέλαια γίνονται”. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Κίνας έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις πετρελαίου από το 2011.

Οι σχέσεις που αναπτύσσει η Κίνα με τον Νίγηρα, όπως επίσης και με άλλες χώρες της Αφρικής, δείχνει την προσπάθεια που έχει κάνει η Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες για να φτάσει σήμερα σε αυτή την κατάσταση που έχει, δηλαδή ενός ισχυρού ιμπεριαλιστικού κράτους. Όχι μόνο οι σχέσεις με την χώρες της Αφρικής, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του πολεμικού της οπλοστασίου, τα τεχνολογικά της επιτεύγματα, με χαρακτηριστικότερο το 5G, συμβάλλουν στο να είναι σήμερα σε θέση να μπορεί να κοντράρει ανοιχτά τις ΗΠΑ, για το ποια θα κατέχει την πρώτη θέση στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Φαίη Κ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...