Νιγηρία: Ο πρόεδρος της χώρας ζητά «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα

Χάρτης της Δυτικής Αφρικής - Περιλαμβάνει την περιοχή Σαχέλ
Χάρτης της Δυτικής Αφρικής – Περιλαμβάνει την περιοχή Σαχέλ

Ο νιγηριανός πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου ζήτησε από τη Γερουσία της Νιγηρίας την έγκρισή της για να συμμετάσχει η χώρα του σε στρατιωτική επέμβαση στον γειτονικό Νίγηρα, μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Punch.

Ο Τινούμπου, ο οποίος ασκεί επίσης το τρέχον διάστημα την προεδρία της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS στα αγγλικά, CEDEAO στα γαλλικά), ζήτησε πράσινο φως για να προχωρήσει σε «στρατιωτική επέμβαση» στον Νίγηρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στη χώρα αυτή, «αν η στρατιωτική χούντα δεν πειθαρχήσει» στο τελεσίγραφο μίας εβδομάδας που της απηύθυνε ο περιφερειακός οργανισμός την περασμένη Κυριακή.

Ανώτατοι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων των χωρών-μελών της ECOWAS ανακοίνωσαν χθες πως πλέον είναι έτοιμοι να επέμβουν στρατιωτικά στον Νίγηρα αν λάβουν τη διαταγή.

Ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα διακινδυνεύει να εμπλέξει σε πολεμικές συγκρούσεις την ευρύτερη περιοχή, καθώς ορισμένες χώρες της περιοχής (Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Γουινέα), έχουν δηλώσει ότι θα αντιδράσουν σε μια τέτοια περίπτωση.

Οι εξελίξεις στο Νίγηρα, αλλά και σε άλλες χώρες της ζώνης του Σαχέλ, συνδέονται άρρηκτα με τους οξείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΕΕ από τη μία και Κίνα-Ρωσία από την άλλη για την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή, που αποτελεί σημαντικό εμπορικό δρόμο και διαθέτει μεγάλο ορυκτό πλούτο.

Οι ΗΠΑ αλλά και η Γαλλία που έχει εδραιώσει ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή από την εποχή της αποικιοκρατίας, βλέπουν την κυριαρχία τους στην περιοχή να αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ρωσία έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία, με όχημα την ιδιωτική μισθοφορική εταιρεία Βάγκνερ, ενώ η Κίνα έχει προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις σε χώρες της ζώνης του Σαχέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...