Νίγηρας: Σχεδόν 60 νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών στην δυτική περιφέρεια Τιλαμπέρι την Τρίτη

Κεντρική Αφρική - Νίγηρας

Πολλές δεκάδες χωρικοί, μέλη πολιτοφυλακών αυτοάμυνας, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της κοινότητας Μπανιμπανγκού, σκοτώθηκαν την Τρίτη στον Νίγηρα από τζιχαντιστές στην Τιλαμπέρι, στην περιοχή των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, ανέφεραν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι και πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters.

«Από την επίθεση, σχεδόν 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εννέα αγνοούνται και 15 επέζησαν. Ο δήμαρχος της κοινότητας Μπανιμπανγκού είναι μεταξύ των νεκρών και το πτώμα του εντοπίστηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της περιφέρειας Τιλαμπέρι.

Σύμφωνα με μια τοπική πηγή, «60 μέλη» ένοπλων πολιτοφυλακών από πολλά χωριά στην επικράτεια της κοινότητας Μπανιμπανγκού, οι αποκαλούμενες «Επιτροπές Επαγρύπνησης», σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της «τρομοκρατικής επίθεσης» που είχε στόχο «84 μέλη των επιτροπών επαγρύπνησης, που κινούνταν με μοτοσικλέτες, με επικεφαλής κυρίως τον δήμαρχο» της πόλης.

Ο νομάρχης ενός γειτονικού νομού επιβεβαίωσε στο Reuters τον αριθμό των νεκρών. Τα μέλη αυτών των επιτροπών «συγκρούστηκαν στο Αντάμπ-Νταμπ, μια τοποθεσία που βρίσκεται περίπου 55χλμ βορειοδυτικά του Μπανιμπανγκού, με μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα, (EIGS) που ήταν βαριά οπλισμένοι» και επίσης κινούνταν με μοτοσικλέτες, τόνισε η ίδια πηγή. Οι δράστες επέστρεψαν «στο Μαλί, παίρνοντας τα πτώματα των μαχητών τους», είπε. Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας «επιβεβαίωσε» την επίθεση «η οποία σημειώθηκε την Τρίτη γύρω στις 9:30 το πρωί τοπική ώρα» χωρίς να δώσει απολογισμό θυμάτων. Σύμφωνα με έναν πρώην δήμαρχο της περιοχής, οι χωρικοί είχαν πρόσφατα σχηματίσει μια επιτροπή αυτοάμυνας για να προστατεύουν αγρότες που αποτελούν τακτικά στόχο ενόπλων στα χωράφια τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...