Ρευστή και τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Νίγηρα μετά τη λήξη του τελεσιγράφου για την αποκατάσταση του εκλεγμένου προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ, με την απειλή στρατιωτικής επέμβασης από την Οικονομική Κοινότητα Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) τα μεσάνυχτα της 6ης Αυγούστου.
Τα σφοδρά ενδοιμπεριαλιστικά παζάρια, οι επικίνδυνοι ανταγωνισμοί και οι κόντρες, είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως αναδεικνύει και η ανακοίνωση της ECOWAS, λίγη ώρα μετά την λήξη του τελεσιγράφου, ότι οι ηγέτες των χωρών της Κοινότητας, θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Πέμπτη στην Αμπούτζα. Η αντιπροσωπεία της ECOWAS που είχε μεταβεί στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, για διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής δεν κατάφερε να φύγει από τη χώρα λόγω εμποδίων που όρθωσε η στρατιωτική κυβέρνηση.
Η πραξικοπηματική κυβέρνηση των στρατιωτών του στρατηγού Αμπντελραχμάν Τσιανί στο Νίγηρα έκλεισε από την Κυριακή τον εναέριο χώρο και κάλεσε το λαό να επαγρυπνά για το ενδεχόμενο ξένης εισβολής, ζητώντας του να υπερασπιστεί την πατρίδα από ξένες δυνάμεις.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας στη Νιγηρία κατέγραψε ότι έχει γίνει «προκαταρκτική ανάπτυξη» στρατευμάτων στο πλαίσιο «της προετοιμασίας της επέμβασης» σε «δυο χώρες της κεντρικής Αφρικής», χωρίς να τις κατονομάζει. Προειδοποίησε επίσης πως «κάθε κράτος που εμπλέκεται» στην προετοιμασία της επέμβασης θα θεωρεί «εμπόλεμο μέρος». Έκλεισε τον εναέριο χώρο του Νίγηρα και διόρισε τον ταξίαρχο Μούσα Σαλάου Μπάρμου νέο επιτελάρχη του στρατού.
Το ίδιο διάστημα στο παρασκήνιο αλλά και φανερά καταβάλλονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις και παζάρια από διάφορες δυνάμεις που είτε αντιτίθενται στην απειλή στρατιωτικής επέμβασης από την ECOWAS, είτε στο πραξικόπημα της 26ης Ιούλη.
Απειλή για την Αλγερία η εισβολή λέει ο Πρόεδρος Τεμπούν
Η Αλγερία διά του Προέδρου της Αμπντελματζίντ Τεμπούν αντιτίθεται ξεκάθαρα στα σχέδια για στρατιωτική εισβολή στο Νίγηρα με πρόσχημα την αποκατάσταση της νομιμότητας αναγορεύοντας μία τέτοια πιθανότητα σε «άμεση απειλή» για την ασφάλεια τής. Ο Τεμπούν τόνισε πως η επέμβαση στο γειτονικό Νίγηρα (με τον οποίο μοιράζονται κοινά σύνορα πάνω από 900 χλμ) θα αποτελούσε «άμεση απειλή» για τη χώρα του. Επισήμανε πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμιά λύση χωρίς εμάς» και προειδοποίησε πως μπορεί να προκληθεί «ανάφλεξη σε όλο το Σαχέλ».
Ενδιαφέρον έχει πως, μετά την προειδοποίηση του Προέδρου Τεμπούν, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλγερινό υπουργό Εξωτερικών Αχμεντ Ατάφ ανταλλάσσοντας απόψεις για τα τεκμαινόμενα στο Νίγηρα. Φάνηκε δε να συμφωνούν πως θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια για «χρήση διπλωματικής και πολιτικής πίεσης» για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο Νίγηρα.
Το «όχι» της νιγηριανής ηγεσίας στον Πρόεδρο Τινούμπου
Από την άλλη, ο δυτικόφιλος Νιγηριανός Πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου που ηγείται των προσπαθειών για στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα φάνηκε το Σάββατο να συναντά κάποια εμπόδια στο εσωτερικό της χώρας του καθώς η νιγηριανή γερουσία αντέδρασε σε αυτά τα σχέδια καλώντας τον να προκρίνει «την πολιτική και διπλωματική επιλογή». Η Γερουσία της Νιγηρίας αφενός καταδίκασε το πραξικόπημα αλλά αποδοκίμασε και τον Πρόεδρο Τινούμπου και άλλους ηγέτες χωρών της Δυτικής Αφρικής για την σπουδή που επέδειξαν προκειμένου να απαντήσουν στην κρίση που ξέσπασε στη γειτονική χώρα μετά το πραξικόπημα. Κάλεσε έτσι τον Πρόεδρο Τινούμπου να ενθαρρύνει τους άλλους ηγέτες της ECOWAS να ενισχύσουν τις πολιτικές και διπλωματικές λύσεις και άλλα μέσα για επίλυση της κρίσης στη Δημοκρατία του Νίγηρα.
Νεότερες αντιδράσεις χωρών της ΕΕ
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ζήτησε παράταση του τελεσιγράφου της ECOWAS στον Νίγηρα ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης που θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα και θα αποκλιμακώσει την επικίνδυνη ένταση που απειλεί με περιφερειακή σύρραξη την ευρύτερη Δυτική Αφρική.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας σε ανακοίνωσή του σήμερα, υποστήριξε ότι η ECOWAS θα πρέπει να συνεχίσει τις μεσολαβητική προσπάθεια στο Νίγηρα επιμένοντας πως αυτή παραμένει «σε εξέλιξη». Τόνισε επίσης πως «η εκπνοή τελεσιγράφου δεν σημαίνει αυτόματα και στρατιωτική επέμβαση» σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τη μεριά συνέχισης των παζαριών.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέδωσε σήμερα αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία για Γάλλους που θέλουν να ταξιδέψουν σε Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρα. Απέρριψε επίσης την απόφαση των Νιγήριων στρατιωτικών για διακοπή των διμερών συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας με το επιχείρημα πως «δεν αναγνωρίζει» τη νέα στρατιωτική κυβέρνηση πραξικοπηματιών αλλά μόνον εκείνη του Προέδρου Μ. Μπαζούμ. Ανακοίνωσε επίσης αναστολή της οικονομικής αναπτυξιακής βοήθειας και στο Νίγηρα και στη Μπουρκίνα Φάσο.
Ανακοινώσεις σε Μόσχα και Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν μερική αναστολή της αναπτυξιακής βοήθειας στο Νίγηρα προσπαθώντας πάση θυσία να διατηρήσουν τα στρατεύματά τους εκεί και κυρίως τις δύο μεγάλες βάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) που τα χρησιμοποιούν για μυστικές επιχειρήσεις και διάφορες επιδρομές σε χώρες της περιοχής.
Στη Μόσχα ο επικεφαλής του ρωσο-αφρικανικού φόρουμ συνεργασίας, Ρώσος διπλωμάτης Ολεγκ Οζέροφ αποδοκίμασε σήμερα ως αντιπαραγωγική μία στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα. Τόνισε πως τα όποια προβλήματα θα πρέπει να λυθούν ειρηνικά επισημαίνοντας προηγουμένως πως «τα γεγονότα στις χώρες αυτές είναι εσωτερικές υποθέσεις και η Ρωσία δεν εμπλέκεται». «Δεν νομίζω πως θα βοηθήσει η ανάμιξη στα εσωτερικά του Νίγηρα. Το αντίθετο» είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»