Νίγηρας: «Θα ανταποδώσουμε άμεσα» σε στρατιωτική επέμβαση δηλώνουν οι πραξικοπηματίες

Νίγηρας
Ο αρχηγός των πραξικοπηματιών στρατηγός Τιανί (Πηγή φωτο: Twitter)

Η αντιπροσωπεία της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) που έφτασε χθες βράδυ στην Νιαμέι με σκοπό να βρεθεί μια λύση για την έξοδο από την κρίση στον Νίγηρα, αποχώρησε μερικές ώρες αργότερα, χωρίς να έχει συναντηθεί με τον επικεφαλής της χούντας, ούτε με τον ανατραπέντα πρόεδρο, ανακοίνωσε σήμερα μέλος της.

Στις 6 Αυγούστου εκπνέει το τελεσίγραφο του περιφερειακού αυτού οργανισμού (στον οποίο έχουν μεγάλη επιρροή Γαλλία και ΗΠΑ) για την επαναφορά του ανατραπέντα προέδρου, απειλώντας με στρατιωτική επέμβαση σε διαφορετική περίπτωση.

Να σημειωθεί πως από την Τετάρτη διεξάγεται στην Αμπούτζα της Νιγηρίας σύνοδος των υπουργών Άμυνας της ECOWAS, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα και αφορά μια πιθανή στρατιωτική απάντηση του περιφερειακού οργανισμού, η οποία θα είναι, όπως έχουν δηλώσει, η «έσχατη λύση».

«Θα ανταποδώσουμε άμεσα»

Οι πραξικοπηματίες διεμήνυσαν πως θα ανταποδώσουν «αμέσως» αν υπάρξει «επίθεση ή απόπειρα επίθεσης» εναντίον της χώρας από την ECOWAS.

«Κάθε επίθεση ή απόπειρα επίθεσης εναντίον του κράτους του Νίγηρα θα οδηγήσει σε άμεση κι απροειδοποίητη ανταπόδοση των δυνάμεων ασφαλείας μας εναντίον κάποιου μέλους της, με την εξαίρεση φίλιων χωρών» η συμμετοχή των οποίων στον οργανισμό έχει ανασταλεί, δήλωσε ένας από τους πραξικοπηματίες μπροστά στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης. Η «εξαίρεση» προφανώς αφορά την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί.

Το βράδυ της Πέμπτης οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσαν πως ανακαλούν την ισχύ συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας που είχαν συναφθεί από την κυβέρνηση που ανέτρεψαν με τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αφορά τη «στάθμευση» αποσπασμάτων του γαλλικού στρατού στη χώρα και των «καθεστώς» των γαλλικών δυνάμεων που συμμετέχουν στον αντιτζιχαντιστικό αγώνα, με ανακοίνωσή τους η οποία αναγνώστηκε από χουντικό στην κρατική τηλεόραση.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 1.000 ως 1.500 στρατιωτικούς στον Νίγηρα, με αποστολή τόσο να εκπαιδεύσουν μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, όσο και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών, μελών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...