Νιγηρία: Στους 85 έφτασαν οι νεκροί από συγκρούσεις μεταξύ κτηνοτρόφων και γεωργών

Τουλάχιστον 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε δύο χωριά και συνδέονται με επαναλαμβανόμενες φονικές συγκρούσεις μεταξύ γεωργών και κτηνοτρόφων στο κέντρο της Νιγηρίας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τοπικούς αξιωματούχους.

«Βρέθηκαν 85 πτώματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζόζεφ Γκουάνκατ, ο αντιπρόσωπος αυτών των δύο χωριών της περιφέρειας Μάνγκου (πολιτεία του Οροπεδίου), και «57 τραυματίες νοσηλεύονται». Τον απολογισμό αυτό επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόσωπος της περιφέρειας Μάνγκου, ο Νταπούτ Μίνιστερ Ντανιέλ.

Ένας πρώτος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί την Τρίτη από τοπικές αρχές έκανε λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς.

Πρόκειται για «επιθέσεις αντιποίνων» ανάμεσα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, μετά «το φόνο ενός γεωργού πριν από δύο εβδομάδες στο χωράφι του» και στη συνέχεια «το φόνο ενός κτηνοτρόφου από τους συγγενείς του γεωργού», δήλωσε μια αξιωματούχος της εθνικής υπηρεσίας επειγουσών καταστάσεων (Sema) της Πολιτείας του Οροπεδίου, η Γιούνι Μπάλα.

«Χιλιάδες άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους σε αναζήτηση ενός ασφαλούς μέρους για να καταφύγουν», διευκρίνισε η αξιωματούχος, «χθες περνούσαμε από σπίτια που ακόμα καίγονταν». Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως συνέλαβε πέντε άτομα σε σχέση με αυτές τις βιαιότητες, διευκρινίζοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν και «επανήλθε η ηρεμία».

Οι περιφέρειες της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας αποτελούν τακτικά το θέατρο συγκρούσεων και εντάσεων γύρω από την εκμετάλλευση γαιών και υδάτινων πόρων μεταξύ κοινοτήτων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...