Νικολάι Πατρούσεφ: Τρομοκράτες ενδέχεται να διεισδύσουν στην ΚΑΚ από το Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν στο κτίριο Διοίκησης των Βρετανικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν - Αύγουστος 2021
Φώτο Αρχείου / Οι Ταλιμπάν στο κτίριο Διοίκησης των Βρετανικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν – Αύγουστος 2021 / Πηγή: The Sun

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από τη Μόσχα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε σε συνάντηση των αρχηγών ασφαλείας της ΚΑΚ σήμερα Πέμπτη, ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν ενδέχεται να ωθήσει τους πρόσφυγες να μετακινηθούν στην Κεντρική Ασία και οι τρομοκράτες να διεισδύσουν στην ΚΑΚ μαζί με αυτούς.

«Λόγω της οικονομικής κρίσης στο Αφγανιστάν, υπάρχουν κίνδυνοι να επιδεινωθεί σοβαρά η κατάσταση της μετανάστευσης. Συγκεκριμένα, μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021 από τους Ταλιμπάν (που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία), άρχισε μια μαζική έξοδος Αφγανών πολιτών σε άλλες χώρες», προειδοποίησε ο Patrushev.

«Υπάρχει κίνδυνος οι πρόσφυγες να μετακινηθούν όχι μόνο στο Ιράν και το Πακιστάν, που δέχονται επί του παρόντος πάνω από το 80% των μεταναστών, αλλά και σε κράτη της Κεντρικής Ασίας. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει και μέλη διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, που βολεύονται στο αφγανικό έδαφος, να διεισδύσουν στις χώρες μας», προειδοποίησε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο Patrushev διαβεβαίωσε τους ομολόγους του της ΚΑΚ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η σοβαρή κοινωνική και οικονομική κατάσταση στο Αφγανιστάν, ειδικότερα, λόγω του παγώματος των αφγανικών περιουσιακών στοιχείων από τις ΗΠΑ, δημιουργεί συνθήκες δράσης για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, προειδοποίησε.

“Εν τω μεταξύ, οι ίδιοι οι Αμερικανοί πολεμούν την τρομοκρατία μόνο στα λόγια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ISIL [η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος], η Αλ Κάιντα και το κίνημα των Ταλιμπάν [όλες αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες είναι παράνομες στη Ρωσία] δημιουργήθηκαν ακριβώς από τους Αμερικανούς, που εξακολουθούν να τους χρησιμοποιούν ενεργά για την επίτευξη των γεωπολιτικών τους στόχων», τόνισε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...