Νίκος Καραθανασόπουλος: Σκανδαλώδη προνόμια ιδιωτικών εταιρειών – Απολιγνιτοποίηση – Χρηματιστήριο ενέργειας – Ρήτρα αναπροσαρμογής

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για την ενέργεια - 02/05/2022
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για την ενέργεια – 02/05/2022

Στις αιτίες του νέου κύματος ακρίβειας που αναδεικνύουν και τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, αναφέρθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας 2 Μαίου.

Σημείωσε πως οι αιτίες είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η «πράσινη μετάβαση» που προβλέπει η πολιτική της ΕΕ, και υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, μια πολιτική που οδήγησε σε σκανδαλώδη προνόμια των ιδιωτικών εταιρειών, στην απολιγνιτοποίηση, στο χρηματιστήριο ενέργειας και τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πρόσθεσε πως μία επιπλέον αιτία είναι οι ιμπεριαλιστικοί  ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς της, που οδήγησαν στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η πολιτική ανακούφισης για τον λαό, περιλαμβάνει την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των τελών ρύπων, του χρηματιστηρίου ρύπων και την αποδέσμευση από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, όπως σημείωσε. 

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η επόμενη μέρα εντός των τειχών της ΕΕ θα οδηγήσει σε μόνιμη ακρίβεια της ενέργειας και ενεργειακή φτώχεια, καθώς συζητείται ήδη η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με το ακριβότερο  υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ.

Καταλήγοντας τόνισε πως είναι σκάνδαλο η Ελλάδα που είναι πλούσια σε πολλές μορφές ενέργειας να έχει το υψηλότερο ποσοστό ενεργειακής φτώχειας εδώ και χρόνια και υπογράμμισε πως η λύση είναι στη συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των πηγών ενέργειας με την αποδέσμευση από τα εισαγόμενα καύσιμα. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...