Νίκος Παπαναστάσης: «Η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό στο στόχαστρο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων»

παπαναστασης

Ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ και αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία, παραχώρησε συνέντευξη στην  «Εφημερίδα των Συντακτών» την οποία και αναδημοσιεύουμε. Ανάμεσα στα θέματα που ανέδειξε, ήταν η εγκληματική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσει στην Τσεχία, με τελικό προορισμό την Ουκρανία, δεκάδες χιλιάδες καπνογόνα βλήματα αρμάτων μάχης που περιέχουν τη χημική ουσία του «λευκού φωσφόρου». 

«Η κυβέρνηση συμμετέχει συνειδητά στη δημιουργία προϋποθέσεων τέλεσης βαρύτατων εγκλημάτων πολέμου, συνεπικουρούμενη απ’ τη σιωπή στη διαδικασία της έγκρισης, όλων των κομμάτων της Βουλής», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ακολουθεί η συνέντευξη: 

Ως απόστρατος αξιωματικός των ΕΔ γνωρίζετε καλά το θέμα των πολεμικών εφοδίων και του υλικού που η χώρα μας στέλνει έμμεσα ή άμεσα στο Ουκρανικό πεδίο μάχης. Ποια είναι τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγετε βλέποντας τις σχετικές λίστες;

Η ελληνική κυβέρνηση  απ’ τις πρώτες μέρες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, στέλνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και οπλικών συστήματων και πυρομαχικών στην πρώτη γραμμή του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Μ’ αυτές τις αποστολές, ρίχνει λάδι στη φωτιά, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό όλο και περισσότερο, στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, με σημαντικές φυσικά συνέπειες και για την ελληνική Άμυνα και Αποτροπή, μέσω της ανομοίωσης της ισχύος της. Μέχρι πρόσφατα οι αποστολές αυτές συντελούνταν «εν κρυπτώ», με τη κυβέρνηση να αρνείται να αποκαλύψει το περιεχόμενο τους. Κάτω απ’ το βάρος της λαϊκής κατακραυγής η κυβέρνηση, αναγκάστηκε να «νομιμοποιήσει» τις αποστολές όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, «ξεπλένοντας» τες εκ του ασφαλούς μέσω της έγκρισης αυτών, από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής.

Το «ποτήρι ξεχείλισε» στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, όταν η κυβέρνηση, υπερβαίνοντας κάθε όριο στην εμπλοκή της χώρας σ’ αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και καταπατώντας κάθε έννοια τήρησης των διεθνών συνθηκών και των απαγορεύσεων του ΟΗΕ, «πούλησε» στην Τσεχία, με τελικό προορισμό την Ουκρανία, δεκάδες χιλιάδες καπνογόνα βλήματα αρμάτων μάχης που περιέχουν τη χημική ουσία του «λευκού φωσφόρου».

Ο «λευκός φώσφορος», εντάσσεται στο Πρωτόκολλο III της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Οπλών. Η φονικότητα αυτής της ουσίας, έχει δραματικά για τον άνθρωπο αποτελέσματα, ερχόμενη σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα. Η κυβέρνηση συμμετέχει συνειδητά στη δημιουργία προϋποθέσεων τέλεσης βαρύτατων εγκλημάτων πολέμου, συνεπικουρούμενη απ’ τη σιωπή στη διαδικασία της έγκρισης, όλων των κομμάτων της Βουλής.

Όλα τα κόμματα με την απόλυτη σιωπή τους στο θέμα της αποστολής της απαγορευμένης χημικής ουσίας «λευκός φώσφορος» σε βλήματα αρμάτων μάχης μετατρέπονται σε άμεσους συνεργούς στην τέλεση βαρύτατων εγκλημάτων πολέμου.

Οι αποστολές αυτές πόσο επηρεάζουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας; Αν ναι σε ποιο βαθμό συμβαίνει αυτό;

Αναμφισβήτητα υποβαθμίζουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας. Η κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύει τα φασιστικά τάγματα του Αζόφ, στρατιωτικό πυρήνα των Ενόπλων Δυνάμεων του Ζελένσκι, με οπλικά συστήματα, παρωχημένης μεν ηλικίας, με σημαντικές όμως τακτικές δυνατότητες. Γι’ αυτό εξάλλου και στέλνονται σε ένα σύγχρονο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία. Ο χαρακτηρισμός τους απ’ την κυβέρνηση ως «μη επιχειρησιακά αναγκαίων», είναι αίολος, παραπλανητικός κι αυτό αποδεικνύεται και απ’ τις αντιδράσεις των ίδιων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματικά έκπληκτα βλέπουν στην κυριολεξία να «αδειάζουν» αποθήκες.

Η Ελλάδα αποφάσισε την αγορά 35 ελικοπτέρων Black Hawk από τις ΗΠΑ. Το ΚΚΕ καταψήφισε αυτή την αγορά. Για ποιούς λόγους; Δεν χρειάζεται εκσυγχρονισμός στις ΕΔ; Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η εθνική μας ακεραιότητα αν δεν προχωρήσουμε σε αγορές από τη στιγμή που δεν παράγουμε αντίστοιχο υλικό;

Να ξεκαθαρίσουμε δυο θέματα. Το πρώτο είναι η μη αμφισβήτηση της ανάγκης εκσυγχρονισμού ενός πραγματικά «υπέργηρου» στόλου ελικοπτέρων. Το δεύτερο είναι ότι τα υπό προμήθεια ελικόπτερα Black Hawk, είναι σαφώς πιο σύγχρονα και σίγουρα ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες. Το θέμα και οι αντιρρήσεις του ΚΚΕ, εστιάζονται στις αποστολές που αυτά θα χρησιμοποιηθούν, όταν ενταχθούν στο δυναμικό της Αεροπορίας Στρατού. Η κυβέρνηση, με τη συναίνεση και των υπολοίπων κομμάτων, διαθέτει καθημερινά τα πολεμικά αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία των Ενόπλων Δυνάμεων, σχεδόν αποκλειστικά σε ΝΑΤΟικές αποστολές, που καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.

Χαρακτηριστικά, σύγχρονα πυραυλικά συστήματα Patriot, με ελληνικό προσωπικό, προστατεύουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, Μονάδα αντιαρματικών όπλων με το αντίστοιχο προσωπικό, σταθμεύει στη Βουλγαρία, συμμετέχοντας στη ΝΑΤΟική περικύκλωση της Ρωσίας, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, πετούν στους ουρανούς των Βαλκανίων, «αστυνομεύοντας» τους από πτήσεις αντίστοιχων ρωσικών. Όλα αυτά δείχνουν ότι ο γενικότερος προσανατολισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι η άμυνα της χώρας αλλά η εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική βιομηχανία όπλων;

Υπάρχει μια εμφανής αύξηση της «κινητικότητας» στην πολεμική βιομηχανία, η οποία αντανακλά αφενός μεν τα νέα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που ήδη «τρέχουν», αφετέρου δε για την κάλυψη των «πιεστικών» απαιτήσεων, λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στα «πεδία» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήδη ο υπουργός Άμυνας ο κ. Δένδιας, δίνει το «τέμπο» αυτής της δραστηριότητας, ικανοποιώντας πάγιες απαιτήσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην πολεμική βιομηχανία, με κύριο άξονα την μεθοδευμένη, σταδιακή απαξίωση των κρατικών στρατιωτικών εργοστασίων, μέσω της υποχρηματοδότησης, της προκλητικής πλέον υποστελέχωσης, και της εξαχρείωσης των τεράστιων εγκαταστάσεων και μηχανολογικών υποδομών, των στρατιωτικών εργοστασίων. Ήδη η παραγωγή των στρατιωτικών εργοστασίων «παραδίδεται» στους ιδιώτες, με πολλαπλάσιο κοστολόγιο. Μπορεί να αντιστραφεί η αρνητική κατάσταση που περιγράφετε κι αν ναι πώς μπορεί να συμβεί αυτό;

Κατ’ αρχάς η αρνητική αυτή είναι μια κατάσταση είναι συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία έχει τουλάχιστον στους βασικούς της πυλώνες, τη στήριξη του συνόλου των πολιτικών κομμάτων της Βουλής. Προφανώς κατά διαστήματα εκφράζονται κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλους, οι οποίες απλά επιβεβαιώνουν την βασική σύμπλευση. Η αντιστροφή αυτής της κατάστασης προφανώς και είναι εφικτή, με το λαό να απαιτεί την αποδέσμευση της χώρας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι επικείμενες ευρωεκλογές στις 9 του Ιούνη, είναι μια ευκαιρία να κατατεθεί η αντίδρασή του λαού, στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που αρνείται τη συμμετοχή της χώρας στις καταστροφικές λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και αγωνίζεται για την αποδέσμευση απ’ αυτές.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...