Νίκος Παπαναστάσης: Προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή

Στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ και αντισυνταγματάρχης (ΕΔ) ε.α. μιλώντας στην τηλεόραση του «Open» το βράδυ της Τετάρτης 9 Μάρτη. Προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή, με την υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα. 

Σημείωσε ότι η Ρωσία με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στην Ουκρανία, θέλει να απωθήσει τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις από τα σύνορά της, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Επίσης, η Ρωσία με την επέμβασή της, προχωρά σε μια «επιχειρηματική επένδυση», επιχειρώντας να μετατρέψει τη Μαύρη Θάλασσα σε ρωσική λίμνη έχοντας στην κατοχή της, το 50% της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. 

Υπογράμμισε την οικονομική διάσταση του πολέμου, λέγοντας πως τη στιγμή που μιλούν τα όπλα και ο κόσμος σκοτώνεται, την ίδια ώρα γίνονται συμφωνίες για αγοροπωλησίες υδρογονοανθράκων, εξοπλισμών, ενώ σημείωσε και τον προπαγανδιστικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Όσον αφορά την Τουρκία, σημείωσε πως επιχειρεί να παίξει έναν ρόλο περιφερειακής δύναμης καθώς αναπτύσσει σχέσεις και με τις δύο εμπόλεμες πλευρές, ενώ η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, την ερχόμενη Κυριακή, εντάσσεται στο πλέγμα των ανταγωνισμών και των παζαριών που διεξάγονται μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, παζάρια από τα οποία δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό οι λαοί ούτε της Ουκρανίας, ούτε της Ρωσίας, ούτε και της Ελλάδας. 

Ειδικότερα για τα Ελληνοτουρκικά σημείωσε πως την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή, την αξιοποιούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να την αποσπάσουν από την επιρροή της Ρωσίας, ενθαρρύνοντας την επιθετικότητά της απέναντι είτε στην Ελλάδα, είτε στη Συρία. Ανάλογη στάση κρατάει και η ΕΕ, συμπλήρωσε, κι έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπου υμνούνται οι στρατηγικές τους σχέσεις ενώ στο Κυπριακό έχει διαγραφεί ο όρος της «τουρκικής εισβολής και κατοχής» κι έχει αντικατασταθεί με την «ανεπίλυτη σύγκρουση» των δύο πλευρών. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...