Νίκος Παπαναστάστης: Με ευθύνη κυβερνήσεων – ΕΕ η Πυροσβεστική εντάσσεται στους μηχανισμούς καταστολής

Παπαναστάσης Νίκος
Φώτο αρχείου / Νίκος Παπαναστάσης βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ / Πηγή: EUROKINISSI

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο Νίκος Παπανάστασης, βουλευτής του ΚΚΕ, επί του νομοσχεδίου του υπ. Προστασίας του Πολίτη για την «Κύρωση πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα αρμοδιότητάς τους». Όπως τόνισε με ευθύνη κυβερνήσεων – ΕΕ, η Πυροσβεστική εντάσσεται στους μηχανισμούς καταστολής.

Όπως τόνισε, «το νομοσχέδιο δεν αφορά τη συνεργασία ανάμεσα σε δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά αφορά τη συνεργασία ανάμεσα σε δύο μηχανισμούς που πέρα από το κύριο έργο τους, μέσα και από το ευρωενωσιακό πλαίσιο που καθορίζει τη λειτουργία τους, τούς εντάσσει στους μηχανισμούς καταστολής. Το Πυροσβεστικό Σώμα, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, μαζί με το Λιμενικό, συμμετέχει επικουρικά στον κυρίαρχο κατασταλτικό ρόλο της Αστυνομίας εναντίον των αγώνων του λαϊκού κινήματος», επισήμανε ο Ν. Παπαναστάσης.

Αναφερόμενος στο έργο της Πυροσβεστικής, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι ενώ σε 20 μέρες ξεκινά η αντιπυρική περίοδος και τις καθιερωμένες δηλώσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση ότι υπάρχει ετοιμότητα, το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος είναι διαρθρωμένο με μία απαρχαιωμένη και αναποτελεσματική δομή που στηρίζεται σε οργανόγραμμα της δεκαετίας του ’70 και απέχει δραματικά από τις σημερινές ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό.

Υπογράμμισε πως σήμερα υπάρχουν τρεις κατηγορίες προσωπικού, οι μόνιμοι, οι πενταετούς και οι εποχιακοί με εξάμηνη απασχόληση, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται γύρω στα 16.500 άτομα, εκ των οποίων τα 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις 14 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων, τα 11 Πυροσβεστικά Κλιμάκια των ιδιωτικών οδικών αξόνων και πάγια τα 7 πολεμικά αεροδρόμια και 6 λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς.

Παρότι η κυβέρνηση της ΝΔ αναβάθμισε την Πολιτική Προστασία σε υπουργείο, αυτή η κίνηση δεν σηματοδότησε και την αναβάθμιση της δομής και προσανατολισμού των υπηρεσιών για την προστασία των οικοσυστημάτων. Όπως πρόσθεσε, «η αναβάθμιση αυτή σε συνδυασμό με τη δημιουργία γραφείου του ΝΑΤΟ, τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αστυνομία, την οπλοφορία των ανακριτών πυροσβεστικών υπαλλήλων, είναι στοιχεία που δείχνουν τη μετατροπή της Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ, σε συγκαλυμμένο μηχανισμό καταστολής».

Πυρασφάλεια και δασοπροστασία για την προστασία της ζωής του λαού

Ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε πως «το ΚΚΕ χτυπά καμπανάκι κινδύνου για να δοθεί προτεραιότητα στα ζητήματα πυρασφάλειας και δασοπροστασίας, για την προστασία της ζωής του λαού μας από κινδύνους, πυρκαγιές στις πόλεις, εργασιακούς χώρους, δάση, τις μεταφορές και τα άλλα δίκτυα».

Υπογράμμισε πως «το εργατικό – λαϊκό κίνημα μαζί με το πυροσβεστικό προσωπικό μπορεί με αποφασιστικότητα να παλέψει για άμεσα ζητήματα που επείγει η λύση τους», όπως: Να καταργηθούν όλοι οι αντιδραστικοί νόμοι που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, να περάσουν στη δημόσια ιδιοκτησία ιδιοκτησίες που με διάφορους τρόπους πέρασαν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την εκκλησία, να γίνει ριζική αλλαγή κι εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και πυροπροστασίας και να αυξηθεί το προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες με πλήρωση όλων των οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία και να μονιμοποιηθούν με σταθερές σχέσεις εργασίας οι 5ετείς και εποχικοί πυροσβέστες. Πρόσθεσε ακόμα πως το ΚΚΕ υποστηρίζει το αίτημα για κατοχύρωση του δικαιώματος απεργίας και με ευθύνη του κράτους να βελτιωθούν τεχνικά μέσα και υποδομές και να μην εμπλέκονται ιδιώτες, ΜΚΟ και Τοπική Διοίκηση.

Καταλήγοντας, ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε ότι η ολοκληρωμένη προστασία και η διαχείριση δασών στη βάση των λαϊκών αναγκών και η αποτελεσματική θωράκιση της πυρασφάλειας και της προστασίας των αστικών κέντρων προϋποθέτει έναν διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης, τον δρόμο της εργατικής εξουσίας που -με την κοινωνική ιδιοκτησία του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, βιομηχανίας, τουρισμού, δασών και γης και φυσικών πόρων και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό- θα διασφαλίζουν την ισόρροπη εκπαίδευση του ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

Δείτε ακόμα...