«NIRIIS – 22»: Μία ακόμη ΝΑΤΟϊκή πρόβα πολέμου με ΗΠΑ και Ισραήλ

Πολυεθνική άσκηση "Niriis 2022" με τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας SNMG2, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, Νοέμβρης 2022
Πολυεθνική άσκηση “Niriis 2022” με τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας SNMG2, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, Νοέμβρης 2022

Από το Σάββατο 5 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, διεξήχθη η Πολυεθνική Άσκηση με την επωνυμία «NIRIIS – 22» που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της νήσου Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Επίσης συμμετείχε η Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Two/SNMG 2) όπως και η Μόνιμη Συμμαχική Αντιναρκική Δύναμη 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two/SNMCMG 2) με Ναυτικές Μονάδες του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ελλάδος, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Η άσκηση «NIRIIS – 22» είναι πολυεθνική διακλαδική άσκηση τύπου INVITEX (Invitation Exercise) που εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ και αποσκοπεί στην βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας, καθώς και στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας και της μαχητικής ικανότητας των Μονάδων των Συμμετεχουσών Χωρών, και των Μονάδων Ναυτικών Δυνάμεων της Συμμαχίας.

Στην Άσκηση συμμετείχαν επίσης Παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Βουλγαρία, τα ΗΑΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Σαουδική Αραβία και την Σλοβενία, ενώ οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μονάδες ως ακολούθως:

• 4 Φρεγάτες με τα οργανικά τους Ελικόπτερα.
• 3 Υποβρύχια.
• 4 Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων.
• 2 Πλοία Γενικής Υποστήριξης.
• 3 Ναρκοθηρευτικά.
• 1 Αρματαγωγό.
• Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου.
• Δυνάμεις Πεζοναυτών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.
• Μαχητικά Αεροσκάφη F-4 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.
• Περιπολικό Σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στην Άσκηση συμμετείχαν επίσης 1 Φρεγάτα από την Ισπανία, 1 Αντιτορπιλικό, 1 Ελικόπτερο S-70 και 1 Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, 3 Ναρκοθηρευτικά της SNMCMG 2 από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία, 1 Πλοίο Γενικής Υποστήριξης από την Γερμανία, 1 Παράκτιο Περιπολικό από την Πορτογαλία, καθώς και 2 Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων από το Ισραήλ.
Κατά την διάρκεια της Άσκησης, εκτελέστηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλες τις μορφές του Ναυτικού Πολέμου με έμφαση κυρίως στα ακόλουθα αντικείμενα:
• Αντιναρκικές Επιχειρήσεις.
• Ασκήσεις πυρών.
• Γυμνάσια Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, Πολέμου Επιφανείας, Αντιαεροπορικού Πολέμου και Προστασίας Δυνάμεων.
• Αμφίβιες Επιχειρήσεις.
• Αντιμετώπιση Ασύμμετρων Απειλών επιφανείας και αέρος.
• Προστασία κρίσιμων υποδομών.
• Ναυτική Αποτροπή.
• Εκκένωση Αμάχων.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα πραγματοποιούνται πρόβες πολέμου

Στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης το Γ’ Σώμα Στρατού, χαρακτηρισμένο Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NRDC – GR) διεξάγει την άσκηση «Gordian Knot 22». Ασκηση που δοκιμάζει τις δυνατότητές του στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή μιας Μείζονος Διακλαδικής Επιχείρησης+ (Major Joint Operation Plus – MJO+), με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Δοκιμάζει τη «λειτουργία ενός πλήρως αναπτυγμένου Στρατηγείου κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης οπουδήποτε στον κόσμο, επιδεικνύοντας τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, την επαγρύπνηση και την ετοιμότητά του σε οποιαδήποτε κατάσταση». Συμμετέχει, πέραν του προσωπικού του NRDC-GR, προσωπικό «συμμαχικών δομών» του ΝΑΤΟ από Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία.

Και οι ασκήσεις δεν έχουν τέλος:

— Στο διάστημα 10/10 – 10/11 πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής η κοινή συνδυασμένη εκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «Joint Combined Exchange Training» (JCET).

— Στο διάστημα 9 – 18/11 πραγματοποιείται στη Σούδα η διμερής άσκηση «FALCON EYE 3», μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Στο πλαίσιό της έχουν μετασταθμεύσει στη Σούδα 6 μαχητικά F-15, 7 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, 1 αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου και εναέριου ανεφοδιασμού καθώς και προσωπικό. Θυμίζουμε πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκεπτόμενος την Παρασκευή τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο η παραμονή της Πυροβολαρχίας Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Patriot» που έχει στείλει η κυβέρνηση στη χώρα («Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας» – ΕΛΔΥΣΑ).

— Στην περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης αύριο 16/11 προγραμματίζεται ελληνο-ισραηλινή άσκηση. Το Τελ Αβίβ θα στείλει ιπτάμενο τάνκερ, ενώ η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα απογειώσει τουλάχιστον 30 αεροσκάφη, προκειμένου οι πιλότοι να κάνουν συντήρηση στον εναέριο ανεφοδιασμό.

— Τέλος, στο διάστημα 31/10 – 5/11 πραγματοποιήθηκε η άσκηση «AEGEAN SEAL 22-ΙΙ», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού Κόλπου, από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου και είχε ως κύριο αντικείμενο επιχειρήσεις ναρκοθηρίας με συμμετοχή και ομάδας εξουδετέρωσης ναρκών από το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Δείτε ακόμα...