Νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ: Μόνοι κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και χαμένοι φοιτητές, εκπαιδευτικοί και τα λαϊκά στρώματα

Μόνοι κερδισμένοι από το νόμο-πλαίσιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και χαμένοι οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί και τα εργατικά – λαϊκά στρώματα, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Σχολιάζοντας την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι συμφωνεί με τη συντριπτική πλειοψηφία του νομοσχεδίου και πως τα έχει υλοποιήσει κιόλας ως κυβέρνηση. 

Αρχικά σχολίασε την πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων να φέρνουν νομοσχέδια για την εκπαίδευση με Πανεπιστήμια και σχολεία κλειστά και στηλίτευσε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την κυβέρνηση, ενώ ακολούθησε την ίδια πρακτική πριν λίγα χρόνια.

Όσο για το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η κοινωνία δήθεν συμφωνεί με το νόμο-πλαίσιο και τη διαρκή επίκληση μιας δημοσκόπησης, ο Θ. Παφίλης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η γελοιότητα έχει όρια», αφού πρόκειται για μια δημοσκόπηση σε δείγμα 1.200 οικογενειών, με «στημένα», όπως είπε ερωτήματα, που δεν έθεταν το πώς τα βγάζουν πέρα οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες που έχουν παιδιά που σπουδάζουν.

Τοποθετούμενος για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, είπε ότι εγκαινιάζεται ένα Πανεπιστήμιο-εμπορικό κέντρο που θα πουλάει μεταπτυχιακά, διά βίου μάθηση κ.ά. Από αυτήν τη στρατηγική δεν ωφελούνται ούτε τα μέλη ΔΕΠ και το επιστημονικό προσωπικό, καθώς οι μισθοί τους παραμένουν πετσοκομμένοι από τα μνημόνια, ούτε οι φοιτητές των εργατικών – λαϊκών οικογενειών που βιώνουν την άγρια ταξική πολιτική.

Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ούτε μία διάταξη που να μιλάει για φοιτητική μέριμνα, για δωρεάν ποιοτική σίτιση, για αξιοπρεπές στεγαστικό επίδομα, για δωρεάν μεταφορά, για δωρεάν βιβλία ή για δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες. Αντίθετα θα μπει ενοίκιο για τις νέες φοιτητικές εστίες που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ, μπαίνουν κριτήρια για τη λήψη δωρεάν συγγραμμάτων και απελευθερώνονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Την ίδια ώρα δημιουργούνται ξενόγλωσσα και θερινά τμήματα επίσης με δίδακτρα, υποβαθμίζοντας τη γνώση που περιέχεται στο πτυχίο.

Μόνοι ωφελημένοι λοιπόν είναι οι επιχειρήσεις, που θα καρπώνονται τζάμπα τα αποτελέσματα της έρευνας στα Πανεπιστήμια, ως ακόμα ένα δώρο μετά τις τεράστιες φοροαπαλλαγές.

«Θέλετε Πανεπιστήμιο παράρτημα των επιχειρηματικών ομίλων», είπε ο Θ. Παφίλης, ένα Πανεπιστήμιο όπου οι επιχειρήσεις θα καθορίζουν τι μεταπτυχιακά πρέπει να γίνονται, θα εκμεταλλεύονται τα αποτελέσματά τους και μετά θα πηγαίνουν στο επόμενο.

«Δεν θα σας περάσει» είπε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η εποχή και πως εμπόδιο στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι το καπιταλιστικό σύστημα.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...