Νομοσχέδιο «Εξυγίανσης Ναυπηγείων Ελευσίνας»: Αντεργατικό έκτρωμα που θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για άλλες περιπτώσεις

Το νομοσχέδιο για την «εξυγίανση» των Ναυπηγείων Ελευσίνας προβλέπει «τερατώδεις εξαιρέσεις, ακόμα και από αυτή την πετσοκομμένη εργατική νομοθεσία», κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. 

«Τόσο στην περίπτωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας όσο και αυτών του Σκαραμαγκά και της ΛΑΡΚΟ φτιάχνεται ένα εργατικό δίκαιο κατά περίπτωση και κατά επιχείρηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις των επενδυτών», επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης και πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο γενικά για την εργατική τάξη «αφού λειτουργεί ως πιλότος και οδηγός για επέκταση και γενίκευση τέτοιων εργασιακών μοντέλων». 

Σημείωσε πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται απόλυση όλων των εργαζομένων, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση για επαναπρόσληψη με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα, καμία δέσμευση για την καταβολή όλων των δεδουλευμένων και πως οι απαιτήσεις των εργαζομένων αποχαρακτηρίζονται και δεν θεωρούνται πλέον εργατικές.

Επίσης, είπε ότι με όλα τα παραπάνω «καταργείτε ακόμα και τη δική σας νομοθεσία, με το να μη θεωρείτε τις νέες εταιρείες ως διάδοχες της παλιάς» και συμπλήρωσε ότι προβλέπονται και άλλες διατάξεις, ευνοϊκές προς τον επενδυτή.

Ο Χρ. Κατσώτης υπενθύμισε ότι η ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ και οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων οδήγησαν τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε πορεία διάλυσης «με οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων και των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας».

Στάθηκε ακόμη στις ελαφρύνσεις του κράτους προς τους εφοπλιστές που ναυπηγούν καράβια στην Κίνα την ώρα που η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στη χώρα «απαξιώνεται ραγδαία, στη Ζώνη του Περάματος, στον Σκαραμαγκά, στην Ελευσίνα, στο Νεώριο, στη Χαλκίδα». Υπενθύμισε πως το 1990 απασχολούνταν περίπου 10.000 εργαζόμενοι και τώρα υποαπασχολούνται ελάχιστοι στον κλάδο, με μειωμένους μισθούς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το κυβερνητικό έκτρωμα και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να μη δεχθούν τετελεσμένα και εκβιασμούς, να διεκδικήσουν τα δικαιώματα και τις δουλειές τους, βάζοντας στο επίκεντρο το ζήτημα και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ναυπηγείων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επενδυτών που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, υπογράμμισε. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...