Νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Απορρίφθηκε με έωλα επιχειρήματα η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Την απόρριψη της αίτησης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το ΚΚΕ κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που βάφτιζαν το ψάρι κρέας. Σημειώνεται ότι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Νίκη.

Επί της αίτησης αντισυνταγματικότητας μίλησε στην Ολομέλεια ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής. Όπως είπε, σύμφωνα με τη θέση που πήρε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, που δεν είναι καθόλου θετική για το νομοσχέδιο, το ζήτημα της συνταγματικότητας θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη, δηλαδή από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Γ. Δελής τόνισε ότι το άρθρο 16 επιτρέπει την παροχή Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αποκλειστικά από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα άρθρα του τέταρτου μέρους του νομοσχεδίου με τα οποία εισάγεται νέα μορφή Νομικού Προσώπου που δεν θα έχει την ιδιότητα Δημοσίου Δικαίου. Οι σχετικές διατάξεις δηλώνουν ότι το Νομικό Πρόσωπο αυτό λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχει υποχρέωση καταβολής διδάκτρων, οφείλει να καταθέτει οικονομικοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, ενώ το καθεστώς του προσωπικού θα διέπεται από σχέσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η νομική φύση του Νομικού Προσώπου έρχεται σε προφανέστατη αντίθεση με το άρθρο 16, ξεκαθάρισε ο Γ. Δελής, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί η ερμηνεία να γίνεται όχημα για την παραβίαση κανενός άρθρου και πως κανένας συνταγματικός ελιγμός δεν μπορεί να δικαιολογήσει και να επιτρέψει την παραβίαση άρθρου.

Ξεκαθάρισε όμως ότι το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο αντισυνταγματικό, αλλά είναι αντιεκπαιδευτικό γιατί υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και ναρκοθετεί το εργασιακό τους μέλλον. Εξήγησε ότι η αντίθεση του ΚΚΕ είναι ριζική και επί της ουσίας, όχι μόνο επί της διαδικασίας, όπως κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που επιμένουν στην αντισυνταγματικότητα προσπαθώντας να κρύψουν τη συμφωνία τους με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που πηγάζει από τη συμφωνία τους με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Εκπαίδευσης. Δηλαδή συμφωνούν στην πολιτική της ίδρυσης μη κρατικών και την επιβολή διδάκτρων, αρκεί να γίνει με συνταγματικό τρόπο, με την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Τέλος, σημείωσε ότι με την πρόταση αντισυνταγματικότητας, το ΚΚΕ στηρίζει τον μαζικό αγώνα των φοιτητών και της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι αντιδραστικό και βαθύτατα αντιλαϊκό και οδηγεί σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης και σε περισσότερους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, τόνισε

Ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί όπως φωνάζουν εδώ και μήνες φοιτητές, μαθητές και καθηγητές. Είναι αντιδραστικό, είπε, γιατί υλοποιεί μια βασική επιλογή στη στρατηγική της άρχουσας τάξης για την Εκπαίδευση, γιατί υλοποιεί την αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ για την Εκπαίδευση, δημιουργώντας πολλές κατηγορίες πτυχίων, δηλαδή έναν κανονικό τιμοκατάλογο αγοράς πτυχίων ανάλογα με την κάθε τσέπη.

Έρχεται επίσης σε ευθεία αντίθεση με το αστικό Σύνταγμα, μιας και η απαγόρευση σύστασης ιδιωτικών Πανεπιστημίων στο άρθρο 16 είναι ρητή και δεν χωρά καμία δυναμική και διασταλτική ερμηνεία.

Άραγε, «δεν μπορούσε να προβλέψει ο νομοθέτης τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος, απαντώντας στη ΝΔ που χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα.

Και πρόσθεσε ότι όσο δεν εξυπηρετεί το Σύνταγμα τα κόμματα που κυβερνούν, τόσο το χειρότερο για αυτό, καθώς θα μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο. Τόνισε ότι το ΚΚΕ αξιοποιεί το γεγονός για να αναδείξει τον βαθιά κραυγαλέο αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου που φτάνει να παραβιάζει ακόμα και το Σύνταγμα.

Ακόμα σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα βάλει πλάτη στην κυβέρνηση όπως άλλα κόμματα που λένε να αλλάξει το άρθρο 16 και να έρθουν μετά τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Θύμισε ότι το ΚΚΕ είχε προτείνει στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση την επέκταση του άρθρου 16 στο να απαγορεύει τη δραστηριότητα ιδιωτικού τομέα στην Εκπαίδευση συνολικά καθώς και την κατάργηση του άρθρου 28 που λέει ότι υπερισχύει το Ευρωενωσιακό Δίκαιο έναντι του Εθνικού. Και τα δύο τα απέρριψαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Εμπορευματοποίηση στο πλαίσιο της … «διασυνοριακότητας»

Ενδεικτική της… εγκυρότητας των επιχειρημάτων της κυβέρνησης, ήταν η αναφορά του υπουργού Παιδείας, Κ. Πιερρακάκη, σε ερμηνείες… χρησμών του μαντείου των Δελφών!

Όπως είπε, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τάχα σύσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά επιτρέπει την εγκατάσταση παραρτημάτων ήδη υπαρχόντων ξένων ιδρυμάτων στην χώρας μας, στο πλαίσιο της «διασυνοριακότητας».

Αναφέρθηκε ακόμα στην λογική ερμηνείας του πνεύματος του νόμου και εν προκειμένω του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενώ έκανε λόγο για κοινωνικές μεταβολές από το 1975 και μετά που ο συνταγματικός νομοθέτης δεν μπορούσε δήθεν να προβλέψει.

Αποκαλυπτική βέβαια ήταν η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα δηλαδή που κυβέρνησαν το προηγούμενο διάστημα, σχετικά με το ποιος έχει εμπορευματοποιήσει περισσότερο τα πανεπιστήμια, με επιβολή και αύξηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, με τη μείωση της χρηματοδότησης, αλλά και την δηλωμένη συμφωνία τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά με συνταγματική νομιμότητα.

Ακόμα, ο υπουργός προέβη σε προκλητική λαθροχειρία, λέγοντας ότι «αυτό (σσ. το νομοσχέδιο) θέλουν οι Έλληνες πολίτες», την ώρα που επί δύο μήνες η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, των μαθητών, αλλά και η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών και εργαζομένων έχουν εκφράσει με κάθε αγωνιστικό μέσο την σφοδρή αντίθεσή τους με το αντιδραστικό νομοσχέδιο της ΝΔ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...