Νομοσχέδιο για Κυβερνοασφάλεια: Ασφάλεια για τον λαό μπορεί να εγγυηθεί μόνο ο ίδιος ο λαός με τη δική του εξουσία

Η αναβαθμισμένη λειτουργία υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας «σημαίνει αναβαθμισμένη ικανότητα του εχθρικού για τον λαό κράτους να στοχοποιεί τις ανάγκες, τα δικαιώματα, τους αγώνες και το κίνημα του λαού», τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την κυβερνοασφάλεια.

Όπως εξήγησε, πιο συγκεκριμένα, με το εν λόγω νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της οποίας το ΚΚΕ έχει επί της ουσίας ήδη τοποθετηθεί και μέσα στη Βουλή και επιβεβαιώνεται». Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι συνέχεια των προηγούμενων για την κυβερνοασφάλεια και επιχειρείται να αναβαθμιστεί η επιτελικότητα του αστικού κράτους σε έναν τομέα κρίσιμο για το κεφάλαιο, για τους συνολικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. «Καμία θέση δεν έχουν εδώ οι λαϊκές ανάγκες και ελευθερίες, αντίθετα, αυτές δέχονται επίθεση ακόμα και στο όνομα της “προστασίας” τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στηλίτευσε το γεγονός ότι η κριτική από τη συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά είναι βολική για την κυβέρνηση της ΝΔ και εποικοδομητική για το κεφάλαιο. 

Πρόσθεσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ με αυτήν την οδηγία προετοιμάζονται σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας για τη διεξαγωγή ιμπεριαλιστικών πολέμων στη γραμμή της «στρατηγικής αυτονομίας» και της «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ, ενώ ενισχύεται, παράλληλα, η ευρωενωσιακή στρατιωτική-πολεμική επιθετικότητά και η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να αντιμετωπίζουν τους ανταγωνιστές τους σε όλες τις συνθήκες είτε της ιμπεριαλιστικής ειρήνης με το «πιστόλι στον κρόταφο», είτε του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε πως η προστασία κρίσιμων υποδομών που υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα εν μέσω ορατού κινδύνου γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και κλιμάκωσης των διεθνών καπιταλιστικών ανταγωνισμών αποτελεί στρατηγικό στόχο. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι με την ενσωμάτωση της οδηγίας επιδιώκεται η ενίσχυση των δυνατοτήτων και του εποπτικού ρόλου της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, με αύξηση του αριθμού των εποπτευόμενων φορέων από περίπου εβδομήντα που είναι τώρα σε δύο χιλιάδες, ενώ πέρα από τις παραδοσιακά κρίσιμες υποδομές, όπως ενέργεια, ψηφιακές υποδομές και τραπεζικός τομέας, θα συμπεριλαμβάνονται και άλλοι τομείς, όπως δημόσια διοίκηση, ταχυμεταφορές, παρασκευή, παραγωγή και διανομή χημικών προϊόντων, αλλά και παραγωγή και η μεταποίηση τροφίμων.

Επισήμανε ότι κριτήριο προστασίας των παραπάνω υποδομών δεν είναι η εξασφάλιση αντίστοιχων αγαθών για τον λαό, η ανεμπόδιστη πρόσβασή του και της νεολαίας στις αντίστοιχες υπηρεσίες, αλλά τα συμφέροντα των λίγων, παρουσιάζοντας ένα ενδεικτικό παράδειγμα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου, όπως είπε, κυβερνοασφάλεια «είναι να μπορούν οι τράπεζες και τα κοράκια με ασφάλεια να συλλέγουν τα δεδομένα των οφειλετών και να πλειστηριάζουν ηλεκτρονικά τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών».

«Πόσα εκατομμύρια αλήθεια, κοστίζει η φυσική ασφάλεια των ψηφιακών υποδομών, για παράδειγμα του χρηματιστηρίου, για να μην πληγούν σε μια καταστροφή, την ώρα που ο Θεσσαλικός Κάμπος πνίγεται η Αττική, η Εύβοια, κ.ά. καίγονται και το Αρκαλοχώρι στην εγκατάλειψή του από το σεισμό και ο λαός να βλέπει τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται;», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 

Κάνοντας ειδική αναφορά στην αναβάθμιση και στις συνολικότερες αλλαγές σχετικά με τη νέα οργάνωση και λειτουργία της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας που προβλέπει το νομοσχέδιο, ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε πως «στοχεύουν σ’ έναν πιο ενδυναμωμένο, γρήγορο και λειτουργικό φορέα που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες αυξημένες εθνικές ανάγκες και ενωσιακές δεσμεύσεις της χώρας με βάση και τις βέλτιστες πρακτικές» σε μια περίοδο που, όπως είπε, οξύνονται τόσο οι αντιθέσεις μεταξύ των μονοπωλίων, όσο και οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται όλα τα σύγχρονα μέσα: κυβερνοεπιθέσεις, υβριδικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παραπληροφόρησης. «Σε αυτό λοιπόν το φόντο, το ατλαντικό μπλοκ των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας παίρνει μέτρα οχύρωσης και αναβάθμισης των όπλων του και στο επίπεδο του κυβερνοχώρου», σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε και στην ενίσχυση της ικανότητας του κράτους να στοχεύει τον εχθρό λαό μέσω της κυβερνοασφάλειας ως δεύτερο και αλληλένδετο στρατηγικό στόχο: «Αυτό αποδείχτηκε εξάλλου με τη μαζική επίκληση της εθνικής ασφάλειας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Αποδείχτηκε ότι το ίδιο το κράτος με όλες του τις υπηρεσίες είναι ο μέγας ωτακουστής και αναβαθμίζεται με σκοπό να παραβιάζει μόνιμα και νόμιμα, μαζικά και προληπτικά την ασφάλεια των επικοινωνιών και των δεδομένων του λαού».

Τέλος, σημείωσε ότι η λύση δεν είναι η ενίσχυση του αντιδραστικού κράτους, «αλλά η πάλη για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή και επικίνδυνη πολιτική, να μην περάσουν τα επικίνδυνα σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η πάλη που αναδεικνύει τη διέξοδο, ότι ασφάλεια για τον λαό μπορεί να εγγυηθεί μόνο ο ίδιος ο λαός με τη δική του εξουσία, όταν όλες οι «σημαντικές», κρίσιμες υποδομές, που τις δουλεύει ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός της χώρας μας, περάσουν στα δικά του χέρια, αντί να τις λυμαίνονται για τα κέρδη και τους πολέμους τους, μία χούφτα παράσιτα και το κράτος τους».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...