Νομοσχέδιο για ψήφο αποδήμων: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός και πολιτικά παιχνίδια από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, την απροκάλυπτη, αποκρουστική ψηφοθηρία αλλά και τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν στις πλάτες των αποδήμων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, κατήγγειλε ο Γιάννης Γκιόκας μέλος ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Το νομοσχέδιο κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από δηλώσεις της βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη περί άρσης των περιορισμών, με προφανή στόχο την αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Περιλαμβάνει ένα μόνο άρθρο, με το οποίο καταργούνται τα κριτήρια που θέτει ο ισχύων νόμος του 2019 για την ψήφο των αποδήμων, όπως: «α) Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής, β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση – αξιοποιώντας τις απαράδεκτες δηλώσεις της Θ. Τζάκρη, φέρνει το νομοσχέδιο για την κατάργηση των όρων εγγραφής των αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να παίξει στις πλάτες τους πολιτικά παιχνίδια, να στηθεί ένα αποπροσανατολιστικό σόου και να αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα.

Κατήγγειλε πως τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζουν τους αποδήμους ως «κουκιά» και το δήθεν ενδιαφέρον που επικαλούνται μόνο υποκριτικό είναι, καθώς ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά, ως κυβέρνηση με τα πραγματικά, σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις χώρες όπου ζουν. Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις αλλεπάλληλες Ερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ σχετικά με το κλείσιμο τμημάτων ελληνικής γλώσσας σε Μελβούρνη, Βερολίνο, Σίδνευ, Βουδαπέστη και αλλού, τα προβλήματα σχετικά με τις λίστες αναμονής στα προξενεία της Αυστραλίας, για τα οποία καμία κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα.

Κατήγγειλε ακόμα την υποκρισία τους, όταν η μετανάστευση των χιλιάδων οικογενειών που ξεριζώθηκαν εδώ και χρόνια, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων αλλά και του βάρβαρου απάνθρωπου συστήματος που ζούμε. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο η μετανάστευση και η προσφυγιά, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την πρόταση της κυβέρνησης που θέλει να έχουν όλοι δικαίωμα ψήφου χωρίς κανένα κριτήριο, πρόταση με την οποία συμφωνούν το ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση, σε ορισμένα σημεία το «Μέρα25», ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι οδηγεί στη διαμόρφωση ενός τεράστιου εκλογικού σώματος που θα καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά δεν θα υφίσταται τις συνέπειες της όποιας πολιτικής επιλογής.

Επισήμανε το σοβαρό κίνδυνο να διαμορφωθεί ένα απροσδιόριστο εκλογικό σώμα όπου χιλιάδες άνθρωποι δεν θα έχουν κανένα κοινωνικό ή οικονομικό δεσμό με την Ελλάδα, μπορεί να μην έχουν καν επισκεφθεί την Ελλάδα, αλλά θα έχουν το δικαίωμα ψήφου.

Ο Γ. Γκιόκας κάλεσε την κυβέρνηση επίσης, να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τί θα σημάνουν αυτές οι αλλαγές. Θα πρέπει να εξηγήσει δηλαδή ότι αν δεν υπάρχουν κριτήρια, με την ψήφο τους οι ομογενείς θα συνδιαμορφώνουν την κατάσταση στην Ελλάδα ενώ δεν θα υφίστανται τις συνέπειες των επιλογών τους αλλά θα επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους, για το αν θα δουλεύουν στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι 8 ή 10 ώρες, για το ύψος των συντάξεων, για την κατάσταση στα σχολεία και τα νοσοκομεία, για το ύψος των φόρων και τη φορολογική πολιτική για την εξωτερική πολιτική. 

Ο Γ. Γκιόκας επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ που στέκεται στο πλευρό των ομογενών και παλεύει για τα δικαιώματά τους, θέτοντας τους τρεις άξονες που από τη μία διευκολύνουν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και από την άλλη διαμορφώνουν ένα εκλογικό σώμα που προσομοιάζει με τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού στο εξωτερικό. Ο πρώτος είναι η ύπαρξη πραγματικών κοινωνικών και οικονομικών δεσμών, ο δεύτερος η διαπίστωση ενός ελάχιστου χρόνου παρουσίας στη χώρα τα τελευταία χρόνια και ο τρίτος άξονας η αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού. Με τα συγκεκριμένα κριτήρια δεν χάνεται το εκλογικό δικαίωμα, αντίθετα διευκολύνεται για την άσκησή του. Αυτό άλλωστε κάνουν και άλλες χώρες, σημείωσε, όπως η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία για τους δικούς τους ομογενείς. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...