Νομοσχέδιο για τα ναυπηγεία Ελευσίνας: «Να απορριφθεί από το σύνολο της εργατικής τάξης γιατί αποτελεί πιλότο αντεργατικού μοντέλου»

Τον εκτρωματικό αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για τη δήθεν εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας κατήγγειλε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και κάλεσε σε απόρριψή του όχι μόνο από τους εργαζόμενους αλλά και από το σύνολο της εργατικής τάξης γιατί λειτουργεί ως πιλότος αντεργατικών μοντέλων. 

Όπως εξήγησε, η ουσία του νομοσχεδίου παραμένει αντεργατική και απαράδεκτη καθώς, παρά τις βελτιωτικές κινήσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση, εξακολουθεί να μη διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενώ δεν απαντά στα βασικά ερωτήματα, αλλά και στα δίκαια αιτήματά τους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην καταβολή των δεδουλευμένων παραγράφονται οριστικά τα δεδουλευμένα ενός χρόνου, παρότι η κυβέρνηση αρχικά ισχυριζόταν ότι δεν θα υπήρχαν απώλειες για τους εργαζόμενους. Επίσης, παραμένουν αόριστες οι αναφορές για τον χρόνο καταβολής αυτών των χρημάτων.

Με γενικές αοριστίες ότι θα δοθεί το 30% των δεδουλευμένων μετά την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας και το υπόλοιπο 70% μετά την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων προς την εταιρεία, η κυβέρνηση δεν καθορίζει συγκεκριμένες ημερομηνίες, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες για το πότε θα πάρουν τα χρήματά τους οι εργαζόμενοι, «μπορεί από δέκα μέρες έως 2 χρόνια», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει ούτε τη συνέχεια της εργασιακής σχέσης, με αποτέλεσμα οι όποιες επαναπροσλήψεις του παλαιού προσωπικού να γίνουν σε νέα βάση, χωρίς να ισχύουν οι συμβάσεις και τα δικαιώματα που έχουν μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι. 

Σημείωσε πως το νομοσχέδιο αποχαρακτηρίζει τις απαιτήσεις των εργαζομένων από εργατικές και τις εξομοιώνει με τις απαιτήσεις οποιουδήποτε πιστωτή, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους,  αν τεθεί ζήτημα κατάταξης έναντι των υπολοίπων πιστωτών. Οπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «τόσο στην περίπτωση του ναυπηγείου Ελευσίνας όσο και σε άλλες περιπτώσεις όπως Σκαραμαγκά, ΛΑΡΚΟ, φτιάχνετε ένα εργατικό δίκαιο κατά περίπτωση και κατά επιχείρηση, μια ειδική οικονομική και εργασιακή ζώνη». Γι αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, «το νομοσχέδιο πρέπει να απορριφθεί όχι μόνο από τους εργαζόμενους των ναυπηγείων αλλά συνολικά από την εργατική τάξη γιατί λειτουργεί ως πιλότος αντεργατικών μοντέλων». 

Κατήγγειλε ακόμα την πολιτική των εκβιασμών της κυβέρνησης, που όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πριν 20 χρόνια, παρουσίαζε ως μονόδρομο τον επενδυτή Ταβουλάρη για να δούμε αμέσως μετά την πλήρη απαξίωση της επιχείρησης, όπου χάθηκαν 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ προκλητικά δίνονταν προνόμια προς τον ιδιοκτήτη, όπως και σήμερα. 

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το κυβερνητικό έκτρωμα σημείωσε ο Γ. Γκιόκας καταγγέλλοντας ότι αυτό «το νομοσχέδιο με την ειδική οικονομική ζώνη μεθοδεύεται και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, που από την πρώτη στιγμή στην Επιτροπή, είπε θα το δούμε, επιφυλασσόμαστε, δεν το έχουμε διαβάσει και σήμερα επιβεβαιώθηκε η συμφωνία του με την ομιλία του εισηγητή του που έβαλε μόνο κάτι αστερίσκους». Είναι λογικό, γιατί οι πρώτοι μεσάζοντες της ΟΝΕΧ και των Αμερικανών στην Ελλάδα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ», η κυβέρνηση του οποίου παρέδωσε το Ναυπηγείο Νεωρίου στη Σύρο, αλλά υπέγραψε και μνημόνιο συνεργασίας το 2019 για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.  

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...