Νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία: Προβλέπει μέτρα καταστολής και όχι πρόληψης, στη λογική του κόστους – οφέλους

«Στις στάχτες της Δαδιάς, της Εύβοιας, της Ρόδου και της Πάρνηθας αλλά και στις λάσπες της Θεσσαλίας, κάηκε και πνίγηκε το πολυδιαφημισμένο σας μοντέλο για την πολιτική προστασία». Αυτό επισήμανε ο Γιάννης Δελής βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την «αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας και τη συγκρότηση εθνικού μηχανισμού εναέριας διάσωσης και αεροδιακομιδών».

Οπως πρόσθεσε, οι πυρκαγιές το καλοκαίρι και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, έκαναν ολοφάνερη την αποτυχία της υφιστάμενης πολιτικής προστασίας αλλά και της επικίνδυνης αντίληψης της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων περί κόστους-οφέλους στα αναγκαία έργα πρόληψης.

Σημείωσε, πως αυτή ακριβώς την αποτυχία, ομολογεί η κυβέρνηση με την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου με το οποίο επιχειρείται μια γενικευμένη τροποποίηση και συμπλήρωση του προηγούμενου νόμου για την πολιτική προστασία, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2020.

Οι νέες ρυθμίσεις όχι μόνο δεν βελτιώνουν αυτό τον νόμο, αλλά ενισχύουν τα αρχικά αντιλαϊκά του χαρακτηριστικά. Παρά την καταχρηστική παρουσία της λέξης πρόληψη, αυτή είναι ανύπαρκτη, ή εξαντλείται σε γραφειοκρατικού τύπου ρυθμίσεις, σημείωσε. 

Με το νομοσχέδιο γιγαντώνεται ο μηχανισμός των επιτροπών και οργάνων με την κυβέρνηση να επιχειρεί τον πιο ασφυκτικό τους έλεγχο, ενώ ενισχύεται η διάχυση των ευθυνών, ώστε να αποφεύγεται τελικά το πολιτικό κόστος.

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε πως δεν μπορεί να μιλά για ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών, όταν εδώ και 25 χρόνια συνεχίζεται ο αποτυχημένος διαχωρισμός της πρόληψης μιας πυρκαγιάς από την κατάσβεσή της, όταν συνεχίζεται η διάσπαση της επιβεβλημένης ενιαίας διαχείρισης και προστασίας ενός δάσους. Πρόσθεσε πως η εναέρια πυρόσβεση είναι σημαντικός παράγοντας αλλά δεν είναι ο καθοριστικός για το σβήσιμο μιας πυρκαγιάς ενώ αναφέρθηκε και στις εργασιακές σχέσεις των πυροσβεστών που είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. 

Αναφορικά με το σύστημα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημείωσε πως εστιάζει σε δράσεις καταστολής και όχι πρόληψης κι επισήμανε ότι από το 2016 – 2020, το 84% των κρατικών πόρων κατευθύνθηκε προς την καταστολή και μόνο το 16% προς την πρόληψη.  

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε και στη διαχείριση των υδάτων καταγγέλλοντας τα αποσπασματικά και ανεπαρκή έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη τη χώρα, όπως περίτρανα φάνηκε στην περίπτωση της Θεσσαλίας. 

Για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία σημείωσε ότι είναι ανύπαρκτη, υπογραμμίζοντας πως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο πρωτοβάθμιος οπτικός έλεγχος στατικότητας των σχολικών κτιρίων της χώρας όπου φοιτούν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά. 

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι συνέχεια του νομικού πλαισίου με βάση το οποίο συγκροτήθηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και διευρύνει την παρέμβαση του Υπουργείου και σε άλλα αντικείμενα, οδηγώντας όμως σε συρρίκνωση του αντικειμένου των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, όπως πχ είτε με υπηρεσίες υποδομών είτε με δασική υπηρεσία, σημείωσε. 

Κατήγγειλε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται αποζημίωση στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητοδρόμους, σε περίπτωση απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. 

Καταλήγοντας ο Γ. Δελής ζήτησε την απόσυρση του άρθρου που αφορά την απαράδεκτη και αντιεπιστημονική μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπ. Κλιματικής Κρίσης. Οπως εξήγησε, με αυτό τον τρόπο, «η βασική επιστημονική έρευνα του Αστεροσκοπείου, οδηγείται σε έναν ολισθηρό δρόμο συρρίκνωσης και χειραγώγησης, δηλαδή υποβάθμισης ενώ με μία απροκάλυπτη απόπειρα πλήρους ελέγχου του επιστημονικού έργου η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει μια σιωπή νεκροταφείου, για να μην υπάρχει πολιτικό κόστος από την πολιτική της στον τομέα της πολιτική προστασίας».

Δείτε ακόμα...