Νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Ανέγγιχτο παραμένει το πλαίσιο που τη μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα

Την προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να εμφανίσουν ως «τομή» το νομοσχέδιο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στηλίτευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη Βουλή σχετικά με το επίμαχο σχέδιο νόμου.

Υπογράμμισε πως η μόνη «τομή» που κάνει το νομοσχέδιο είναι η υποβοήθηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ αντίθετα δεν υποβοηθάει τις ανάγκες των γυναικών και των ζευγαριών.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως αυτό φαίνεται από τη διάταξη που αυξάνει στα 54 έτη το όριο της ηλικίας μέχρι την οποία μπορεί μια γυναίκα να υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, παρά τις επιφυλάξεις της επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να ενισχυθεί ο «ιατρικός τουρισμός», δηλαδή να έρθουν ζευγάρια από το εξωτερικό που θέλουν να τεκνοποιήσουν. Ρώτησε, μάλιστα, μήπως αυτή η διάταξη αφορά τον ανταγωνισμό με άλλες γειτονικές χώρες.

«Το κοινωνικό αποτύπωμα της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά το κριτήριο της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας κολοσσών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα», υπογράμμισε, απαντώντας στον πρωθυπουργό που επικαλέστηκε το «κοινωνικό αποτύπωμα» της κυβέρνησης.

Όπως εξήγησε, το νομοσχέδιο αφήνει ανέγγιχτη την ιδιωτικοποίηση της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία παραμένει ένα πολύ ακριβό εμπόρευμα, με αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια να μη μπορούν να προσφύγουν σε αυτή την διαδικασία.

Ανέγγιχτο παραμένει και το γενικότερο πλαίσιο που δημιουργεί εμπόδια στα νέα ζευγάρια, όπως οι εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια «λάστιχο», οι χαμηλοί μισθοί , η ακρίβεια και η εμπορευματοποίηση της λαϊκής στέγης.

«Εμείς λέμε ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται στα πλαίσια των δημόσιων Νοσοκομείων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με τον αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Σύγχρονα Νοσοκομεία, κάλυψη του κόστους από το κράτος αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για να μην αποτελεί αυτή η διαδικασία ένα εμπόριο ελπίδας», είπε.

Υπενθύμισε δε πως όλες οι κυβερνήσεις έχουν απορρίψει τις προτάσεις του ΚΚΕ για δωρεάν υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, συμβουλευτική γονέων, δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για όλα τα παιδιά, για επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, για τις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις κ.α.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ χαρακτήρισε πρόκληση την αναφορά του πρωθυπουργού στο περιβόητο πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, καθώς αποκλείονται οι γυναίκες κάτω των 50 και άνω των 69 ετών, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις γυναικολόγων και μαστολόγων στα Νοσοκομεία. Αντίστοιχους «κόφτες» έχει το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του νομοσχεδίου. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...