Νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις- αβάντα στο προηγούμενο του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τον πακτωλό εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης

Το ΄να χέρι νίβει τ΄άλλο και μαζί το πρόσωπο: Ένα ακόμη νομοσχέδιο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση της ΝΔ στις 26 Αυγούστου «καρμπόν» με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (4608|2019), που έγινε νόμος τότε με κατεπείγουσες μάλιστα διαδικασίες (η ΝΔ -κλπ. «πρόθυμοι» τον ψήφισαν «με χέρια και με πόδια», «στο φτερό», πριν τις εκλογές).

Τα πάντα στην προοπτική ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, και στην προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, που θα συνδυαστούν με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων από το νέο «σούπερ μνημόνιο» που χαλκεύει νέα βαριά δεσμά για τον λαό για να διοχετευτεί ο πακτωλός των δισεκατομμυρίων, καθαρά «ζεστό» χρήματου «Ταμείου Ανάκαμψης» (βλ σχετ. και 21ο Συνέδριο ΚΚΕτης ΕΕπρος τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να θυμίσουμε πως ήδη η κυβέρνηση έχει προλειάνει το έδαφος, με σειρά μικρών και μεγάλων νόμων με κυριότερο τον λεγόμενο «Εκσυγχρονισμό Χωροταξικής – Πολεοδομικής Νομοθεσίας» -«φιλόδοξο σχέδιο, που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης» με «κίνητρα στην οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, απαλλάσσοντας από την ομηρία των “αιώνιων” ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων», με διεύρυνση της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη –σε βάρος του δημόσιου χώρου και με προκλητική διευκόλυνση της μεγαλοϊδιοκτησίας, επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της απομένουσας μετά τα συνεχή ξεπουλήματα «κρατικής» γης, την κατάργηση των όποιων περιορισμών υπήρχαν στις αλλαγές χρήσης με προτεραιότητα –φυσικά στην περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη» σε στεριά και θάλασσα – στον κλάδο του χερσαίου αλλά και του θαλάσσιου τουρισμού και την επιτάχυνση των επενδύσεων – «του επενδυτικού κλίματος στο οποίο στοχεύει στρατηγικά η ελληνική κυβέρνηση».

Θυμίζουμε ότι για τις ίδιες επενδύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ΑΠΕ, η νομοθεσία προβλέπει την αδειοδότησή τους ακόμα και μέσα στο δάσος, όπως προκύπτει από τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο.

Πολεοδομικό γιουρούσι

Η πολεοδομική νομοθεσία για τις στρατηγικές επενδύσεις  αναμένεται να είναι «ευέλικτη» ώστε να χωράει τα πάντα -ειδικότερα το άρθρο 4 του νέου ν|σ αναφέρει:
1. Για την πραγματοποίηση Στρατηγικών Επενδύσεων σε χώρους εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων επιτρέπονται συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής, καθώς και από τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012, Α’ 79) για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος (sic!), όπως αυτοί προσδιορίζονται και εξειδικεύονται στο Πλαίσιο Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού
2. (…)
α) στις αποστάσεις των κτιρίων από τα όρια του οικοπέδου, καθώς και τις αποστάσεις μεταξύ των κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων,
β) στον συντελεστή δόμησης,
γ) στον συντελεστή κατ’ όγκο εκμετάλλευσης,
δ) στην κάλυψη και
ε) στο ύψος, με εξαίρεση το ύψος των πυλώνων φωτισμού, το οποίο καθορίζεται από την αντίστοιχη μελέτη φωτοτεχνικής κάλυψης»…  (!!)
εν ολίγοις -σσ. παρεκκλίσεις σε όλα, δηλ πλήρης ασυδοσία –αποκαλώντας μάλιστα θρασύτατα την παντοκρατορία του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών αναγκών «δημόσιο συμφέρον»

Παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας

Σα να μην έφτανε ο νόμος 4759|2020 στο νέο νομοσχέδιο (άρθρο 5) προβλέπεται ότι:
1.Για την πραγματοποίηση Στρατηγικών Επενδύσεων επιτρέπεται η παραχώρηση στον φορέα της επένδυσης του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα…
[και σσ. -για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο… ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσατε]
2. Για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, για τις οποίες δεν καταρτίζεται επενδυτικό σχέδιο εφαρμόζονται απ’ ευθείας αναλόγως τα άρθρα 14 και 14Α του ν. 3986|2011 (Α’ 152) περί παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
(…)
3. Τα ακίνητα, που δημιουργούνται από τη μετατόπιση προς τη θάλασσα του ορίου του αιγιαλού, λόγω κατασκευής ή επέκτασης των έργων ή προσχώσεων, καταγράφονται μεν ως δημόσια κτήματα, αλλά μπορεί να παραχωρούνται στον κύριο του έργου των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Το τι σημαίνει αυτό για τον αιγιαλό και την παραλία είναι προφανές: Το μπάζωμα στη θάλασσα και η αλλοίωση του φυσικού τοπίου θα θεωρούνται παρεμβάσεις για το …δημόσιο συμφέρον, «στην υγεία» της καπιταλιστικής κερδοφορίας!

Αυτοί είναι που μιλάνε για τη «σωτηρία του περιβάλλοντος» με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές και ανακοινώνουν «πράσινες» παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση τάχα της «κλιματικής αλλαγής»!

 Επιτάχυνση και ασφάλεια

Το ΥΠΑΝ επισημαίνει πως στόχος είναι να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα μέσω ρυθμίσεων που θα επιταχύνουν και θα κάνουν πιο ευέλικτες τις διοικητικές διαδικασίες για τις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις.

Επίσης, επιδιώκεται να υπάρξει ασφάλεια δικαίου στους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές, η οποία θα επιτευχθεί μέσω ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Ειδικά στο 2ο μέρος –με αναφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις του ν. 4399|2016 και περιλαμβάνονται βελτιωτικές παρεμβάσεις με στόχο να καταστήσει περισσότερο ελκυστικά τα καθεστώτα ενισχύσεων του νόμου.

Παράλληλα, εισάγονται ουσιαστικές «βελτιωτικές» ρυθμίσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου επενδύσεων, προκειμένου να καταστούν ταχύτερες και αποτελεσματικές. Επιπλέον, εισάγεται χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προς ένταξη επενδυτικών σχεδίων καθώς και για την ολοκλήρωση του ελέγχου πιστοποίησης της υλοποίησής τους. Επίσης, προτείνονται ρυθμίσεις, που διασφαλίζουν μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα κατά την υλοποίηση και ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων και θεσπίζεται ειδική αντιμετώπιση των επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχουν ακόμη πολλά σχόλια στη διαβούλευση, αλλά το πνεύμα είναι βασικά …να μη μένει ούτε το παραμικρό παραθυράκι που θα δυσκολεύει την επένδυση!

Η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στις λεγόμενες Ε.Ε.Ε.Σ «εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας», σε αυτές δηλαδή που αφορούν την «οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ενισχύουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα αυτής σε διεθνές επίπεδο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο. Είναι φανερό ότι οι διατάξεις αυτές αφορούν επενδύσεις στην «πράσινη» και ψηφιακή οικονομία, που βρίσκονται στην προμετωπίδα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το capital.gr σε άρθρο με τίτλο «Ποιους “φλερτάρει” το νέο πλαίσιο mega-επενδύσεων», αφού μιλάει για ένα «ένα επιπλέον κίνητρο ειδικά προσανατολισμένο προς τους πολυεθνικούς κολοσσούς» στέκεται στις «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας», οι οποίες «εκτός από τα φορολογικά και άλλα κίνητρα όπως αυτό της χωροθέτησης και ταχείας αδειοδότησης, θα μπορούν να λαμβάνουν και… ρευστό με τη μορφή επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων για leasing και μισθούς».

Ο ορισμός παραμένει γενικός, αλλά σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στην παραπάνω κατηγορία θα μπορούσαν να ενταχθούν αυτή της Microsoft για τη δημιουργία Data Center Region, ή ακόμη η δημιουργία ενός μεγάλου σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου ή και ναυπηγικές επιχειρήσεις, αρκεί βέβαια να σχεδιαστούν με όρους καινοτομίας και βιωσιμότητας.

Υπάρχει εδώ και καιρό εκφρασμένο ενδιαφέρον, πέρα από τη Microsoft και από την αμερικανική εισηγμένη Digital Realty που εξαγόρασε πέρσι την ελληνική Lamda Helix.

Να θυμίσουμε πως η μεγαλύτερη «εμβληματική» επένδυση που αυτή τη στιγμή «τρέχει με 1000» είναι η «αθηναϊκή ριβιέρα» (όπου υλοποιείται η πράσινη ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ), με το πλιάτσικο υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, στον 45ο όροφο του ύψους 200 μέτρων ψηλότερου κτιρίου στην Ελλάδα.

Όσο για τη λαϊκή οικογένεια …ποιος ασχολείται –όπως λέει ο Καραγκιόζης «θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε»!
Αλλά ΟΧΙ! Υπάρχουν κάποιοι που πονάνε και –έχουν το «θράσος» όχι μόνο ασχολούνται αλλά και το παλεύουν! Το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία.

Μετά το μαζικό συλλαλητήριο και συναυλία αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους χτες από σωματεία στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και αλλού, τη σκυτάλη πήραν Αθήνα, Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα … και έπεται συνέχεια! – Για τα «μικρά» και τα «μεγάλα».

Όλοι στη συγκέντρωση στις 8 μμ. στο Σύνταγμα ενάντια στο τζογάρισμα εισφορών και συντάξεων

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...