Νομοσχέδιο υπουργείου Οικονομικών: Νέα σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων στις εταιρείες του Δημοσίου

Την πολιτική της κυβέρνησης, που με το πολυνομοσχέδιο για τις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου έρχεται να προσαρμόσει το πλαίσιο λειτουργίας τους στις αντιδραστικές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, με την παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους και τη νέα σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Υπενθύμισε πως οι ρυθμίσεις αφορούν εταιρείες του Δημοσίου που έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο, που συστάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και το έργο της συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη ΔΕΗ, τον ΟΑΣΑ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, τον Αερολιμένα Αθηνών, τη διώρυγα Κορίνθου κ.ά. 

Ειδικότερα για τις συγκοινωνίες, ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε πως μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που με δικό του νόμο έβαλε τους ιδιώτες στις αστικές συγκοινωνίες, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ τους δίνει ένα επιπλέον 25% του συγκοινωνιακού έργου και μάλιστα με χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους, αφού προβλέπει για πρώτη φορά προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με διευθυντικό δικαίωμα, προσλήψεις με σύμβαση δανεισμού όπως γίνεται στις τράπεζες, μέσω δουλεμπορικών γραφείων, αλλά και τη μεταφορά των εργαζομένων μεταξύ των εταιρειών που εντάσσονται στο Υπερταμείο.

Ο Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε όλα τα αστικά κόμματα που στηρίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις, μιλώντας για ένα «φιλικό επενδυτικό περιβάλλον», τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι φθηνή εργατική δύναμη, ελαστικές μορφές εργασίας και ακριβές τιμές, ένα περιβάλλον δηλαδή εχθρικό για τους εργαζόμενους και τον λαό.  

Σημείωσε πως το παράδειγμα της ΔΕΗ είναι χαρακτηριστικό της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται. Η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, η παράδοση της ΔΕΗ σε επιχειρηματικούς ομίλους, το χρηματιστήριο Ενέργειας και η «πράσινη» ανάπτυξη, που είναι κοινή στρατηγική όλων των αστικών κομμάτων, οδηγεί τον λαό σε ενεργειακή φτώχεια και τους εργαζόμενους σε χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας. 

Ελεύθεροι χώροι παραδίδονται σε επιχειρηματικούς ομίλους

Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε ακόμα στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που καταργούν ελεύθερους χώρους στην Αττική, καθώς η κυβέρνηση, στο όνομα της ανάπλασης, τους παραδίδει σε επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ αλλάζει και τη χρήση γης. Το πάρκο της ΠΥΡΚΑΛ, όπου θα γίνει μεταφορά 9 υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας, εξυπηρετεί μεταξύ άλλων και τους ξενοδοχειακούς ομίλους που θα έχουν ελεύθερο το πεδίο στο κέντρο της Αθήνας για να αβγατίσουν παραπέρα τα κέρδη τους, επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Κατήγγειλε μάλιστα τις κυβερνήσεις που, σε έργα όπως το Πάρκο της ΠΥΡΚΑΛ και το Ελληνικό, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων, ενώ όταν μιλάμε για έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, όπως αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, εκεί σκοντάφτουμε πάνω στην ΕΕ που δεν τα θεωρεί επιλέξιμα, γιατί δεν αποδίδουν κέρδη στους επιχειρηματίες με βάση τη λογική κόστους – οφέλους.

Τα μέτρα της ΔΕΘ αναδιανέμουν τη φτώχεια ανάμεσα στον λαό

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις που προβλέπουν την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε πως αυτά τα μέτρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία νέα αναδιανομή της φτώχειας και της μιζέριας ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση τα παίρνει από τη μία τσέπη του λαού και τα δίνει από την άλλη, σημείωσε, αφού και αυτά τα μέτρα πληρώνονται από τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Υπογράμμισε πως είναι μέτρα που δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, των φοιτητών, του λαού με την τερατώδη αύξηση που έχει καταγράψει το κόστος ζωής και έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα λέγοντας πως η επιδότηση για την Ενέργεια μεταφράζεται σε 100 ευρώ ανά νοικοκυριό, για 3 εκατομμύρια νοικοκυριά, την ώρα που το ενεργειακό κόστος έχει ανέβει κατά 1.000%, ή το επίδομα ακρίβειας που ανέρχεται σε 250 ευρώ για 2.5 εκατομμύρια ανθρώπους σημαίνει στήριξη μόλις 70 λεπτά την ημέρα! Όσον αφορά την αύξηση στον κατώτερο μισθό, υπολείπεται ακόμα και από το κόστος ζωής, αφού είναι κάτω από τον πληθωρισμό, υπογράμμισε. 

Καταλήγοντας, ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε πως το πραγματικό δίλημμα για τον λαό είναι ή με τη φτώχεια για τα κέρδη του κεφαλαίου, ή στον δρόμο για την κάλυψη των αναγκών του λαού, και οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από τον αγώνα και η απεργία στις 9 Νοέμβρη, μπορεί ν’ αποτελέσει σταθμό συντονισμού των εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, αγροτιάς, των γυναικών και των νέων. 

Τέλος, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους εργαζόμενους των συγκοινωνιών που σήμερα απεργούν και τη στήριξη στα αιτήματά τους για φθηνές και ασφαλείς μεταφορές, πύκνωση των δρομολογίων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισκευή ανανέωση του στόλου, έξω όλοι οι ιδιώτες, κατάργηση κάθε εργολαβίας, υπογραφή ΣΣΕ με μεσοσταθμικές αυξήσεις στους μισθούς. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...