Νορβηγία: Ένας Ρώσος συνελήφθη επειδή έστειλε ένα drone πάνω από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη ενός ακόμη Ρώσου, τον οποίο κατηγορεί ότι έστειλε ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) να πετάξει πάνω από νορβηγικό έδαφος, αυτή τη φορά στο στρατηγικής σημασίας αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.

Η ταυτότητα του υπόπτου δεν έχει αποκαλυφθεί, όμως σύμφωνα με τον ιστότοπο The Barents Observer πρόκειται για τον γιο ενός «γνωστού Ρώσου επιχειρηματία», ο οποίος «συνδέεται στενά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν».

Πρόκειται για την έβδομη σύλληψη, μέσα σε μερικές ημέρες, Ρώσων πολιτών οι οποίοι φέρονται να έστειλαν μικρά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από τη νορβηγική επικράτεια ή παραβίασαν τις απαγορεύσεις φωτογράφισης στη σκανδιναβική χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία και είναι πλέον ο κύριος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης.

Η σύλληψη, που έλαβε χώρα στο Χάμερφεστ στη βόρεια Νορβηγία, αφορά έναν άνδρα 47 ετών με διπλή ρωσική και βρετανική υπηκοότητα, δήλωσε η περιφερειακή αστυνομία του Φίνμαρκ.

«Ο ύποπτος παραδέχθηκε ότι έστειλε ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος στο Σβάλμπαρντ», διευκρίνισε η αξιωματούχος της αστυνομίας ’Ανια Μίκελσεν. ο 47χρονος προφυλακίστηκε για δύο εβδομάδες, ενώ κατασχέθηκαν μικρά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και ηλεκτρονικό υλικό, πρόσθεσε η αστυνομία.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Όσλο επέκρινε από την πλευρά της την «ψύχωση» που, όπως είπε, έχει κυριεύσει τη σκανδιναβική χώρα σε βάρος «απλών τουριστών», θυμάτων μιας «αδικαιολόγητης» και «μεροληπτικής» απαγόρευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...