Νοσοκομείο «Μεταξά»: Αναγκαίο το νέο μηχάνημα αλλά δε μπορεί να δουλέψει χωρίς προσωπικό

Αγωνιστική «υποδοχή» επιφύλαξαν στη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη και του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, στο νοσοκομείο «Μεταξά» οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε εκεί για να εγκαινιάσει το μηχάνημα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή F-FDG, του ραδιοφαρµάκου της εξέτασης PET/CT. Κόβοντας κορδέλες επιχειρεί η κυβέρνηση να θολώσει την διαχρονική αθλιότητα που έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο μετά από 15 μήνες πανδημίας, παραμένει χωρίς ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και κρατικούς πόρους.

«Όσο και αν η απόκτηση ενός τέτοιου μηχανήματος είναι σημαντική για ένα ογκολογικό νοσοκομείο, αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι ότι τα όποια μηχανήματα δεν μπορούν να δουλέψουν μόνα τους χωρίς τον άνθρωπο, χωρίς προσωπικό!», επισημαίνει η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα των εργαζόμενων του νοσοκομείου, υπενθυμίζοντας ότι παραμένουν 156 κενές θέσεις νοσηλευτών με βάση το ανεπαρκές οργανόγραμμα του νοσοκομείου και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Είναι πράγματι αξιοπερίεργο πως όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, με τους χιλιάδες νεκρούς και με το σύστημα υγείας να καταρρέει, λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και των τεράστιων ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της σε νοσοκομεία έχουν το νου τους μόνο στις φιέστες και τη βιτρίνα και όχι στην ουσία της ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας!

Το θράσος τεράστιο, ενώ η συστηματική προσπάθεια αυτοπροβολής τους φαίνεται να είναι η μόνη τους έννοια τελικά!

Όσο και αν η απόκτηση ενός τέτοιου μηχανήματος είναι σημαντική για ένα ογκολογικό νοσοκομείο, αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι ότι τα όποια μηχανήματα δεν μπορούν να δουλέψουν μόνα τους χωρίς τον άνθρωπο, χωρίς προσωπικό!

Όπως σε τόσα άλλα νοσοκομεία έτσι και στο δικό μας οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν 156 κενές θέσεις νοσηλευτών με βάση το παλιό οργανόγραμμα του νοσοκομείου και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Παράλληλα, αυτό το ελλιπές νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να καλύψει τις ανάγκες της ΜΕΘ που σχεδόν διπλασίασε τα κρεβάτια της, να καλύψει τις ανάγκες του οικίσκου και των τεστ covid, της θερμομέτρησης, του εμβολιαστικού, του ελέγχου του ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει ή του ποιος έχει ή δεν έχει τεστ…

Τραγικές και οι ελλείψεις σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου, στη διοικητική και στην τεχνική υπηρεσία, σε ειδικότητες γιατρών, ενώ την ίδια στιγμή τμήματα (σίτιση, καθαριότητα) λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με την παρουσία εργολαβικών εργαζόμενων και με μισθούς ντροπής. Παράλληλα, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων συμβασιούχων που κανείς ακόμη δεν μιλάει για την μονιμοποίηση τους, όταν καλύπτουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου.

Συνέπεια όλου αυτού του σκηνικού, η μείωση χειρουργικών κλινών, πλέον όχι λόγω covid, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού στα χειρουργεία, η διατήρηση κλειστής της Ουρολογικής κλινικής, η λειτουργία της ΜΕΘ με ελλιπές προσωπικό, παρά τις μετακινήσεις νοσηλευτριών από άλλα τμήματα του νοσοκομείου, η διατήρηση κρεβατιών για νοσηλεία ασθενών με covid στον 6ο όροφο, μαζί με την Β’ Χειρουργική και την κλινική της Μονάδας Μαστού, πάλι με το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό να φροντίζει ασθενείς covid και μη covid!!!

Πόσο θα περιμένουμε ακόμη για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού που μας τάζει η διοίκηση μήνες ολόκληρους, τη μια 20, την άλλη 30 άτομα; Περιμένουμε ακόμη την έγκριση από το Υπουργείο, από τη Δ.Υ.ΠΕ., από τον Άρη, ΑΠΟ ΠΟΥ; Θα τελειώσει η πανδημία κι εμείς δεν θα έχουμε δει ούτε μία καινούργια πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού. Και βέβαια ακόμη και οι προσλήψεις που μας τάζουν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Έγινε άρση της αναστολής των κανονικών αδειών και υπάρχουν τμήματα στο νοσοκομείο που δεν μπορούν να πάρουν τις άδειες τους λόγω έλλειψης προσωπικού! Είμαστε σωματικά και ψυχολογικά αποδεκατισμένοι και τώρα βλέπουμε μπροστά μας ζωντανό το ενδεχόμενο να μην μπορούμε καν να έχουμε λίγες μέρες ξεκούρασης!

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι παρά τα βαψίματα συγκεκριμένων χώρων, παρά τη ρεσεψιόν, παρά τα λαμπάκια, τα προβλήματα των υλικοτεχνικών υποδομών (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά) είναι εδώ να μας θυμίζουν την εγκατάλειψη…

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση το μηχάνημα δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εν μέσω πανδημίας μάλιστα η κυβέρνηση μειώνει κατά 572 εκατ. την χρηματοδότηση της υγείας και μεταβιβάζει την κρατική ευθύνη για επαρκή χρηματοδότηση του Εθνικού συστήματος υγείας σε ιδιώτες.  Έτσι, κάθε είδους «καλοθελητές» υποκαθιστούν το κράτος και πατάνε πόδι στα νοσοκομεία ετοιμάζοντας τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα. 

Με την προώθηση των ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία και το χτύπημα στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση επιχειρείται να απαλλαγούν το κεφάλαιο και το κράτος του από το “κόστος” της υγειονομικής περίθαλψης και της Κοινωνικής Ασφάλισης του λαού, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από τους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Φτάνει πια η κοροϊδία, φτάνουν πια οι φιέστες και τα έργα βιτρίνας! Το Ογκολογικό Νοσοκομείο και το προσωπικό του κρούουν των κώδωνα του κινδύνου!

Απαιτείται:
Άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού.
– Άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
– Απαλλαγή από την εκμετάλλευση των εργολάβων.
– Επαρκής κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου για την αγορά των απαραίτητων ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων και για την ανακαίνιση όλων των απαρχαιωμένων υποδομών.
– Ένταξη μας στα ΒΑΕ.

Οτιδήποτε άλλο δεν είναι ευπρόσδεκτο. Ας μην ειπωθούν αλλά ψέματα που θα ντραπούν τα ίδια… γιατί δεν θα ντραπούν τα στόματα που θα τα πουν!»

Δείτε ακόμα...