Νότια Κινεζική Θάλασσα: Κλιμακώνεται η τεταμένη ατμόσφαιρα

Βομβαρδιστικά πολλαπλών ρόλων J-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας
Φώτο Αρχείου / Βομβαρδιστικά πολλαπλών ρόλων J-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας / Πηγή: PLA Air Force

Κλιμακώνεται η τεταμένη ατμόσφαιρα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Η Ταϊβάν χρειάζεται να είναι σε επιφυλακή για τις «υπερβολικά αυξημένες» στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας, οι οποίες παραβιάζουν την περιφερειακή ειρήνη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σου Τσενγκ Τσανγκ, μετά τη χθεσινή πτήση 56 κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών στη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.

Επρόκειτο για το μεγαλύτερο αριθμό κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών που πέταξαν εντός της αναφερόμενης ζώνης μέχρι σήμερα. Η Ταϊβάν ανέφερε τις πτήσεις 148 κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών στη νότια και στη νοτιοδυτική περιοχή της ζώνης αντιαεροπορικής άμυνας της, μέσα σε ένα τετραήμερο, το οποίο άρχισε την Παρασκευή, την ημέρα που η Κίνα τιμούσε με εορτασμούς την πατριωτική της, Εθνική Ημέρα.

Η Ταϊβάν χαρακτηρίζει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας κοντά σε δικές της περιοχές ως πόλεμο «των γκρίζων ζωνών» που σχεδιάστηκε για να φθείρει τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν, μέσω της διαρκούς διατήρησης τους σε επιφυλακή, αλλά και για να δοκιμάσει το επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν.

«Η Ταϊβάν πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Η Κίνα ξεπερνάει όλο και περισσότερο τα όρια. Ο κόσμος έχει επίσης δει τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της περιφερειακής ειρήνης από την Κίνα και την άσκηση πίεσης στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Σου στους δημοσιογράφους στην Ταϊπέι.

Η Ταϊβάν χρειάζεται «να ενδυναμώσει τον εαυτό της» και να είναι ενωμένη, πρόσθεσε ο ίδιος. «Μόνο τότε, χώρες που επιθυμούν να καταλάβουν την Ταϊβάν δεν τολμούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν πολεμική ισχύ. Μόνο όταν βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, μπορούν άλλοι να μας βοηθήσουν».

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ – βεν κατέστησε προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, με έμφαση στη χρήση νέων αυτοκινούμενων όπλων, ώστε η οποιαδήποτε επίθεση από την Κίνα να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο κόστος, μετατρέποντας την Ταϊβάν σε «αστακό».

Σε μία ένδειξη της τεταμένης ατμόσφαιρας, πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσε τις αναφορές σε ΜΜΕ της Ταϊβάν ότι ένας Κινέζος πιλότος αντέδρασε την Κυριακή, σε μία προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου για την απομάκρυνσή του, βρίζοντας φωναχτά τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Ταϊβάν.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν σχολίασε τις δηλώσεις.

ΗΠΑ: Χρησιμοποιούν την Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, έχουν χαρακτηρίσει τις αυξανόμενες δραστηριότητες της Κίνας κοντά στην επικράτειά της αποσταθεροποιητικές, επαναλαμβάνοντας τη «σταθερή» δέσμευση της στην Ταϊβάν.

Παρέμβαση της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία αντέδρασε σήμερα δηλώνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ταϊβάν και η Κίνα μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω συνομιλιών.

«Η Ιαπωνία πιστεύει ότι είναι σημαντικό η κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν να είναι ειρηνική και σταθερή», δήλωσε στο Τόκιο ο υπουργός των Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι.

Επιπρόσθετα, αντί της απλής παρακολούθησης της κατάστασης, ελπίζουμε στην εξέταση των διάφορων πιθανών σεναρίων τα οποία θα δρομολογηθούν, ώστε να εξετάσουμε τις επιλογές που έχουμε, όπως επίσης και τις προετοιμασίες που πρέπει να κάνουμε

Τοσιμίτσου Μοτέγκι, Υπουργός Εξωτερικών Ιαπωνίας

Ταϊβάν: Τμήμα της Κίνας ή Ανεξάρτητη χώρα

Η Ταϊβάν υποστηρίζει ότι είναι μία ανεξάρτητη χώρα. Από τη μεριά της η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της επικράτειάς της.

Θυμίζουμε ότι η Ταϊβάν ήταν τμήμα της Κίνας στο οποίο κατέφυγαν οι ηττημένοι της λαϊκής σοσιαλιστικής επανάστασης το 1949. Από τότε η Κίνα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του νησιού της.

Το ιδιαίτερο στάτους της περιοχής για πολλά χρόνια σέβονταν οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ωστόσο η οικονομική άνοδος της Κίνας που απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην «ιμπεριαλιστική πυραμίδα» έχουν κλιμακώσει τις πολεμικές πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ. Σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις «φιλοδοξίες» των περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...