Νότια Κινεζική Θάλασσα: Πεδίο κλιμάκωσης του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας

Θάλασσα Νότιας Κίνας

Η Κίνα εκφράζει την ενόχλησή της για την «ασυνήθιστη» εναέρια δραστηριότητα αμερικανικών αεροσκαφών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), περιοχή στην οποία οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία, με περιπολίες και μια σειρά από ασκήσεις, διακηρύσσοντας ετοιμότητα για την υπεράσπιση ενός «ανοιχτού και ελεύθερου Ινδο-Ειρηνικού ωκεανού», στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους με την Κίνα στην περιοχή του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική «δεξαμενή σκέψης» «South China Sea Strategic Situation Probing Initiative» (SCSPI), τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν περίπου 60 αναγνωριστικές πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών. «Οι ΗΠΑ ίσως προετοιμάζονται για μελλοντικές επιχειρήσεις μεγάλων αποστάσεων στη ΝΚΘ», εκτιμούν αναλυτές της SCSPI και μεταξύ άλλων αναφέρονται σε επιχειρήσεις ανεφοδιασμού που επίσης έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα. «Είναι ασυνήθιστο για τις ΗΠΑ να στέλνουν πετρελαιοφόρα από τη νήσο Γκουάμ (σ.σ. ανατολικά των Φιλιππίνων, στον Ειρηνικό) αντί για τη βάση Καντένα στην Ιαπωνία, γιατί τέτοιες επιχειρήσεις είναι δαπανηρές και αναποτελεσματικές», αναφέρει έκθεση του ίδιου κέντρου.

Οι 60 πτήσεις αφορούσαν την ευρύτερη περιοχή και απ’ αυτές οι 41 πραγματοποιήθηκαν στη ΝΚΘ, οι 6 στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και οι 13 στην Κίτρινη Θάλασσα (οι δύο τελευταίες βρίσκονται βορειότερα της ΝΚΘ και βρέχεται απ’ αυτές και η Ιαπωνία). «Φαίνεται ότι η ΝΚΘ παραμένει στο επίκεντρο των ΗΠΑ», συνεχίζει η έκθεση, «αλλά είναι εξίσου αξιοσημείωτο ότι οι δραστηριότητες στην Κίτρινη Θάλασσα έχουν μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με τη σποραδικότητα που είχαν δύο μήνες πριν». Αναφέρει επίσης ότι μερικές φορές τα αμερικανικά αεροσκάφη προσπαθούν (στα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας) να εμφανίζονται ως πολιτικά αεροσκάφη ή «δεν ενεργοποιούν τους αναμεταδότες τους», όπως έγινε πρόσφατα με ένα που «προσπάθησε να μοιάζει με φιλιππινέζικο αεροσκάφος, πριν επιστρέψει στον αρχικό του προορισμό όταν ολοκλήρωσε την αποστολή του».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...