Νότια Κινεζική Θάλασσα: Σε υποθαλάσσιο βουνό προσέκρουσε το αμερικανικό υποβρύχιο που υπέστη ζημιές τον περασμένο μήνα

Το USS_Connecticut πυρηνικό Υποβρύχιο των ΗΠΑ κλάσης SEAWOLF (SSN 22)
Φώτο Αρχείου / Το USS_Connecticut πυρηνικό Υποβρύχιο των ΗΠΑ κλάσης SEAWOLF (SSN 22) / Πηγή: US NAVY

Σε ένα υποθαλάσσιο βουνό το οποίο δεν υπήρχε στους χάρτες προσέκρουσε το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στη Νότια Κινεζική Θάλασσα σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που δόθηκαν χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα και δεν συγκρούστηκε με άγνωστο αντικείμενο, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό, ,

«Η έρευνα έδειξε ότι το “USS Connecticut” προσέκρουσε σε ένα υποθαλάσσιο βουνό, που δεν σημειωνόταν στους χάρτες, ενώ επιχειρούσε στα διεθνή ύδατα στην περιφέρεια Ινδίας – Ειρηνικού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της μία εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα της έρευνας για το επεισόδιο παραδόθηκαν στον διοικητή του 7ου Στόλου, τον αντιναύαρχο Καρλ Τόμας, ο οποίος οφείλει τώρα να αποφασίσει αν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, είπε η εκπρόσωπος.

Το απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου, ενώ έπλεε σε κατάδυση στη Νότια Σινική Θάλασσα, το «USS Connecticut», ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Seawolf, είχε προσκρούσει σε ένα αντικείμενο που είχε χαρακτηριστεί αρχικά άγνωστης ταυτότητας. Ένδεκα ναύτες είχαν τραυματιστεί.

Το υποβρύχιο είχε υποχρεωθεί να αναδυθεί, όμως εξακολουθούσε να είναι αξιόπλοο και έφθασε στη νήσο Γκουάμ, έδαφος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

Ερωτηθέν για τα πρώτα αποτελέσματα της αμερικανικής έρευνας, το Πεκίνο κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ «να δώσουν λεπτομέρειες» για το ατύχημα.

Η Ουάσιγκτον «ουδέποτε έδωσε σαφή εξήγηση για τις προθέσεις του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου, ούτε έκανε γνωστό τον ακριβή τόπο του ατυχήματος», δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Κάλεσε τις ΗΠΑ «να πάψουν» να στέλνουν πυρηνοκίνητα υποβρύχια στη Σινική Θάλασσα, διαφορετικά αυτού του τύπου τα επεισόδια θα γίνουν «πιο συχνά», όπως δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...